Siirry pääsisältöön

Osanäyttötyö: Ubuntu FTP- ja SSH-palvelin

Ubuntu FTP- ja SSH-palvelin

Tässä osanäytössä asennan Ubuntu-käyttöjärjestelmän, siihen FTP- ja SSH-palvelimen ja lopulta näytän miten tätä FTP- ja SSH-palvelinta voi käyttää etänä esim. toiselta tietokoneelta.

FTP on TCP-protokollaa käyttävä tiedonsiirtomenetelmä, jolla voi siirtää tiedostoja esim. kahden tietokoneen välille.
SSH on salattuun tietoliikenteeseen tarkoitettu protokolla. Yleisin käyttötapa on luoda salattu yhteys tietokoneeseen päästäkseen käyttämään tekstipohjaista konsolia (komentolinjaa, terminaalia).

1. Ubuntun asennus

Ubuntun asentamiseen vaadin ensimmäiseksi sen .iso tiedoston, joka on täysin ilmainen ja löytyy sivulta: https://www.ubuntu.com/download/desktop

Rufus-ohjelman, jolla voi tehdä .iso tiedostosta "ajettavan käynnistyslevyn", tarkoittaen että voin "avata" tietokoneen USB-tikulta, ja asentaa siltä suoraan Ubuntun Windows:in rinnalle.




Rufus-ohjelmassa täytyy vain valita "create a bootable disk using" -kohdasta "ISO image" ja valita Ubuntun .iso tiedosto tietokoneelta. Sen jälkeen vain painaa "start", siinä kestää joitakin minuutteja tehdä asennuslevy USB-tikusta. Huomaa että tämä poistaa kaikki tiedoston tikulta.

Kun .iso tiedosto on "poltettu" USB-tikulle, täytyy nyt vain mennä BIOS-asetuksiin ja valita asennuslevyksi USB. Kun tämä on tehty ja tietokone menee päälle, pitäisi sen käynnistya suoraan Ubuntun asennusohjelmaan.

























2. FTP-palvelimen asennus

Ubuntussa on monia eri FTP-palvelin softia käytettävissä. Suurin osa niistä on komentolinjalta toimivia, mutta joihinkin niistä voi asentaa GUI:n. Itse käytän tässä työssä ProFTP-palvelinta, johon asennan GAdmin-käyttöliittymän. Asennus tapahtuu siis terminaalia (komentolinjaa) käyttäen.

Ensimmäisenä päivitän "pakettilistan":

sudo apt-get update

Asennan ProFTP -FTP-palvelimen:

sudo apt-get install proftpd

Itse FTP-palvelin on nyt asennettu. Seuraavaksi asennan GUI:n palvelimeen ja muokkaan FTP-palvelimen konfigurointitiedostoa, jotta sitä voisi muokata normaalisti:

sudo apt-get install gadmin-proftpd
sudo rm /etc/proftpd/proftpd.conf

FTP-palvelin ja sen erillinen käyttöliittymä pitäisi nyt olla asennettu. Palvelin täytyy vielä konfiguroida. Normaalisti palvelin konfiguroidaan suoraan terminaalista mutta erillinen GUI helpottaa tätä huomattavasti.



Ensimmäinen asia joka minun täytyi muuttaa oli laittaa palvelimen osoitteeksi oma IPv4-osoite (192.168.234.136) (server address -kohtaan).



Minun täytyi myös tehdä uusi käyttäjä FTP-palvelimelle, jolla pystyisin kirjautua sisään asiakasohjelmasta.

Name: santeri
Password: santerisuomi1
Require Password: Kyllä
Directory (tämän kansion ja kaikki sen ylä-kansiot tämä käyttäjä näkee, voi muokata ja siirtää tiedostoja): /var/www/

3. FTP-palvelimeen kirjautuminen ja tiedostojen siirtäminen etänä

Menin toiselle tietokoneelle ja asensin FileZilla Client -ohjelman. Tämä on yksi monista ohjelmista jolla voi kirjautua FTP-palvelimille,  muokata niitä ja siirtää tiedostoja.


Kirjauduin käyttämällä konfiguroituja asetuksia: Host: 192.168.234.136 (FTP-palvelimen IP-osoite, eli sen tietokoneen IP-osoite), Username: santeri, Password: santerisuomi1, Port: 21 (FTP-palvelimen portti normaalisti 21, suojatun FTP-palvelimen portti normaalisti 22.

Koska laitoin kotikansioksi FTP-palvelin koneella /var/www/ pystyn nyt muokata sitä kansiota ja kaikkia kansioita sen sisällä (sekä tiedostoja). Nyt esimerkiksi siirsin test.txt tiedoston FTP-palvelimen kautta koneelle (ylhäällä FTP-client etätietokoneella ja aljhaalla tietokone jossa FTP-palvelin ja /var/www/ kansio).


Tietokone jolla etäkäytin palvelinta oli samassa verkossa kuin itse palvelin, jonka johdosta minun ei tarvinnut alkaa avata portteja. Jos tietokone on verkon ulkopuolella, sinun täytyisi avata FTP-palvelimen portteja kuten 21 ja/tai 22 riippuen mitä palvelintyyppiä käytät, suojattua vai ei suojattua.

4. SSH-palvelimen asennus

Käytän OpenSSH -SSH palvelinta. Se on yksi suosituimmista ja päivitetyimmistä SSH-palvelimista saatavilla.

OpenSSH-palvelimen asennus:

sudo apt-get install openssh-server

Sitten teen kopion alkuperäisestä konfigurointi -tiedostosta, jotta voin myöhemmin palauttaa sen jos jokin asetus menee väärin.

sudo cp /etc/ssh/sshd_config /etc/ssh/sshd_config.factory-defaults

Sitten teen konfigurointi -tiedostosta muokattavan:

sudo chmod a-w /etc/ssh/sshd_config.factory-defaults

Nyt voin avata ja muokata konfigurointi -tiedostoa:

sudo gedit /etc/ssh/sshd_config

Minun ei henkilökohtaisesti tarvinnut muokata mitään, SSH-palvelimen pitäisi toimia ilman käyttäjän muokkauksia.

Varmuuden vuoksi vielä uudelleenkäynnistän SSH-palvelimen:

sudo restart ssh

Nyt, jotta voisi yhdistää SSH-palvelimelle, täytyy generoida avaimet. Aloitan tämän luomalla kansion jossa avaimet "asustavat":

mkdir ~/.ssh

Muutan kansion lupia:

chmod 700 ~/.ssh 

Luku 700 tarkoittaa että käyttäjä voi lukea, kirjoittaa ja käynnistää.

Nyt voin generoida avaimet kansioon:

ssh-keygen -t rsa


Avaimet on nyt luotu. SSH-palvelimeen kirjaudutaan käyttämällä annettua salasanaa. (Passphrase: santerisuomi1)

4. SSH-palvelimeen kirjautuminen etänä

SSH-palvelimeen kirjautumiseen käytän PuTTy Telnet- ja SSH-clienttia.
























Tietokoneen SSH-palvelimeen kirjautumiseen tarvitaan sen tietokoneen IP-osoite, portti ja salasana. Omassa tapauksessani IP-osoite on (kuvassa), portti 22 ja salasana avainten generoimisen yhteydessä annettu salasana (passphrase) eli santerisuomi1.


SSH-palvelimeen on nyt kirjauduttu. Nyt pystyt käyttämään tämän Ubuntu -tietokoneen terminaalia (komentolinjaa) etänä suojatun palvelimen kautta. Voit antaa komentoja tietokoneelle terminaalin kautta kuin normaalistikin antaisin paikan päällä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Osanäyttötyö: 4G-modeemin ja reitittimen asetukset

 4G-modeemin ja reitittimen asetuksen Tässä osanäyttötyössä näytän miten optimoin, eli miten säädin asetuksia kotona olleessa LTE-modeemissa ja siihen yhdistetyssä Netgearin reitittimessä. Käytössä on Huawein E5186 3G ja LTE -modeemi, joka pystyy käyttämään kaikkia suomessa käytettäviä mobiiliverkkotaajuuksia (800, 900, 1800, 2100, 2600 ja jopa myöhemmin (2017) tulevaa 700MHz-taajuutta. Reitittimenä käytämme Netgear Nighthawk X6 R8000 -nimistä reititintä. Reititin on luokiteltu teoreettisesti AC3200-nopeudeksi eli siinä on kaksi 1300Mbps 5GHz-kaistaa, sekä yksi 800Mbps 2.4GHz kaista. Tästä nimitys AC3200 (1300+1300+800) eli "tri-band" (kolmi-kaista).    Huawei E5186 (ylhäällä) ja Netgear X6 R800 (alhaalla) Huawei E5186 Testasimme kaikkien operaattoreiden liittymiä kotiimme (DNA, Elisa ja Sonera) tulin siihen loppupäätökseen että Sonera oli meille paras, koska vaste-ajat ja kaistanleveydet olivat ehdottomasti parhaita ja tasaisimpia Soneralla. DNA:lla ja Elisalla

Komentorivin verkkokomennot

ipconfig ipconfig ( i nternet p rotocol config uration) on konsolisovellus joka näyttää kaikki TCP / IP verkon konfiguraatio arvot ja voi muuttaa mm. DHCP ja DNS asetuksia. ipconfigia ja siihen liittyviä komentoja kuten /release ja /renew käytetään yleensä verkon vianetsimisessä ja viallisen yhteyden korjaamisessa. Kaikki internetpalvelun tarjoajat eivät anna asiakkaiden käyttää ipconfig komentoja. ipconfig tulostus: ipconfig /all on "suurennettu" versio ipconfigista. /all tulostaa, kuten nimi sanoo, kaikki tiedossa olevat tiedot verkosta. Toisin kuin ipconfig, /all tulostaa lisäksi mm. myös DHCP:n (Dynamic Host Protocol,  verkkoprotokolla joka jakaa ip-osoitteita uusille verkkoon liittyville laitteille), DNS:n (Domain Name System, joka muuntaa verkko osoitteet IP-osoitteiksi) tiedot ja Physical Address (Fyysinen osoite tai MAC-osoite, yksilöi verkkosovittimen ethernet-verkossa. MAC-osoite on yleensä tehtaalla kirjoitettu laitteeseen mutta käyttäjä voi ohjelmallisesti

Osanäyttötyö: Mobiilireitittimen päivittäminen Multicast-päivitystyökalulla ja asetukset

Reitittimen päivitys Multicast-työkalulla Työssä päivitän kotona olevan E5186-mobiiliverkkoreitittimen käyttäen Multicast-päivitystyökalua. Syynä miksi päivitän tällä metodilla on se että jostain syystä reitittimen oma "Local Update" ei toimi, vaan aina keskeyttää päivityksen kesken kaiken. On myös periaatteessa parempi päivittää firmware tällä tavalla kun siirtyy "default" firmwaresta ISP:n firmwareen. 1. Firmware Ensimmäisenä minun täytyi löytää oikea firmware-tiedosto reitittimelleni. Etsin tätä erilaisilta foorumeilta, ja lopulta löysin linkin jossa löytyy kaikkien ISP:eiden firmwaret: https://mega.nz/#F!fUYB3LiQ!lS35ocsbiJy4aT7aXd-U-Q!7F4FWK7D Täältä ei välttämättä löydy kaikki uusimmat tiedostot, mutta tarkisten että ainakin tarvitsemani eli Telian firmwaret olivat uusimmat joita on. Etsimäni tiedosto on siis BV7R2C0update_21.316.01.00.07 - Telia - LATEST.gz.bin. 2. Multicast-päivitystyökalu Seuraavaksi täytyi ladata "Multicast upgrade tool