Siirry pääsisältöön

Osanäyttötyö: Mobiilireitittimen päivittäminen Multicast-päivitystyökalulla ja asetukset

Reitittimen päivitys Multicast-työkalulla
Työssä päivitän kotona olevan E5186-mobiiliverkkoreitittimen käyttäen Multicast-päivitystyökalua. Syynä miksi päivitän tällä metodilla on se että jostain syystä reitittimen oma "Local Update" ei toimi, vaan aina keskeyttää päivityksen kesken kaiken. On myös periaatteessa parempi päivittää firmware tällä tavalla kun siirtyy "default" firmwaresta ISP:n firmwareen.



1. Firmware
Ensimmäisenä minun täytyi löytää oikea firmware-tiedosto reitittimelleni. Etsin tätä erilaisilta foorumeilta, ja lopulta löysin linkin jossa löytyy kaikkien ISP:eiden firmwaret:
https://mega.nz/#F!fUYB3LiQ!lS35ocsbiJy4aT7aXd-U-Q!7F4FWK7D
Täältä ei välttämättä löydy kaikki uusimmat tiedostot, mutta tarkisten että ainakin tarvitsemani eli Telian firmwaret olivat uusimmat joita on.



Etsimäni tiedosto on siis BV7R2C0update_21.316.01.00.07 - Telia - LATEST.gz.bin.

2. Multicast-päivitystyökalu
Seuraavaksi täytyi ladata "Multicast upgrade tool" Huawein laitteille. Se löytyi yksinkertaisella Google-haulla: https://routerunlock.com/multicast-upgrade-tool-huawei-lan-port-routers/
Huomaathan että sinulla täytyy olla Winrar-ohjelma asennettuna että tämä työkalu toimisi.

3. Tietokone
Tietokoneella täytyy tehdä pari asiaa ennen päivitystä. Nämä ei välttämättä ole täysin tarpeellisia, mutta niitä suositellaan.

1.Vaihda LAN-sovittimen IP-osoite staattiseksi. Esim. reitittimeni DHCP-alue on (itse säädetty) 192.168.8.100-200. "Default Gateway" on 192.168.8.1. Vaihdan LAN-sovittimen IP-osoitteeksi 192.168.8.100. Koska päivitys tapahtuu Ethernet-kaapelin, eli LAN:in kautta, kannattaa IP-osoite vaihtaa staattiseksi (Huawein manuaalin mukaan). Minulla ei ole kuvia tämän vaihtamisesta omalla koneella mutta vaihto tapahtuu seuraavasti: Oikeassa alakulmassa -> Avaa verkko ja jakamiskeskus -> Muuta sovittimen asetuksia (tai Ohjauspaneeli -> Verkko ja Internet -> Verkkoyhteydet) -> LAN-sovittimen ominaisuudet (oikea klikkaus hiirellä) -> Muuta IP-osoite, oletusyhdyskäytävä ja aliverkon peite haluamaasi. Omassa tapauksessani: IP-osoite 192.168.8.100, olevayhdyskäytävä 192.168.8.1 ja aliverkon peite 255.255.255.0



2. Tarkista että palomuurisi. UDP, portit 13456 ja multicast. Esimerkki F-Securella:



3. Liitä tietokone reitittimen LAN-porttiin Ethernet-kaapelilla.



4. Asenna Winrar ja avaa Multicast upgrade tool. Paina "force update" päälle, valitse oikea firmware-tiedosto ja LAN-sovitin. Älä vielä laita päivitystä päälle.



4. Reititin
Nyt pitää vielä laittaa reititin ns. päivitystilaan. Tämä tapahtuu seuraavanlaisesti: Laita reititin pois päältä. Paina sivussa olevia WPS- ja WiFI-painikkeita samaan aikaan. Pidä nämä näppäimet pohjassa ja laita reititin päälle. Kun reititin on ollut päällä n. 2 sekuntia, vapauta WPS-painike. Nyt n. 2 sekunnin päästä, vapauta myös WiFi-painike. Nyt reitittimen pitäisi olla päivitystilassa. Jos reititin on päivitystilassa, pitäisi siinä olla pelkästää "POWER" teksti päällä, eli:


5. Päivitys
Nyt voit painaa tietokoneelta "Start" näppäintä Multicast-päivitystyökalusta. Työkalussa näkyy "Package send time" eli kuinka monta kertaa tiedosto on lähetetty reitittimeen. Kannattaa odottaa vähintään että "package send time" näyttää luvun 10, ja vasta silloin lopettaa päivitys ja käynnistää laite uudelleen.

Tämän jälkeen kun laite on käynnistynyt, pitäisi päivityksen olla valmis. Kirjaudun reitittimen hallintapaneeliin:

Hallintapaneelin GUI on muuttunut Telian omaan (purppura väri). Ennen käytin Huawein omaa firmwarea jossa värit olivat kaikki vain valkoisia.

Yksi tärkeimmistä uusita ominaisuuksista on taajuuslukko, eli voin suoraan hallintapaneelista valita mitä taajuutta käytetään:

Itse asetin taajuusluon 1800MHz koska tukiasema johon olen yhdistäytynyt on 4G 1800MHz.

Uudessa firmwaressa näkee myös suoraan hallintapaneelista signaalin laadun, tukiaseman solu johon yhdistetty jne.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Osanäyttötyö: 4G-modeemin ja reitittimen asetukset

 4G-modeemin ja reitittimen asetuksen Tässä osanäyttötyössä näytän miten optimoin, eli miten säädin asetuksia kotona olleessa LTE-modeemissa ja siihen yhdistetyssä Netgearin reitittimessä. Käytössä on Huawein E5186 3G ja LTE -modeemi, joka pystyy käyttämään kaikkia suomessa käytettäviä mobiiliverkkotaajuuksia (800, 900, 1800, 2100, 2600 ja jopa myöhemmin (2017) tulevaa 700MHz-taajuutta. Reitittimenä käytämme Netgear Nighthawk X6 R8000 -nimistä reititintä. Reititin on luokiteltu teoreettisesti AC3200-nopeudeksi eli siinä on kaksi 1300Mbps 5GHz-kaistaa, sekä yksi 800Mbps 2.4GHz kaista. Tästä nimitys AC3200 (1300+1300+800) eli "tri-band" (kolmi-kaista).    Huawei E5186 (ylhäällä) ja Netgear X6 R800 (alhaalla) Huawei E5186 Testasimme kaikkien operaattoreiden liittymiä kotiimme (DNA, Elisa ja Sonera) tulin siihen loppupäätökseen että Sonera oli meille paras, koska vaste-ajat ja kaistanleveydet olivat ehdottomasti parhaita ja tasaisimpia Soneralla. DNA:lla ja Elisalla

Komentorivin verkkokomennot

ipconfig ipconfig ( i nternet p rotocol config uration) on konsolisovellus joka näyttää kaikki TCP / IP verkon konfiguraatio arvot ja voi muuttaa mm. DHCP ja DNS asetuksia. ipconfigia ja siihen liittyviä komentoja kuten /release ja /renew käytetään yleensä verkon vianetsimisessä ja viallisen yhteyden korjaamisessa. Kaikki internetpalvelun tarjoajat eivät anna asiakkaiden käyttää ipconfig komentoja. ipconfig tulostus: ipconfig /all on "suurennettu" versio ipconfigista. /all tulostaa, kuten nimi sanoo, kaikki tiedossa olevat tiedot verkosta. Toisin kuin ipconfig, /all tulostaa lisäksi mm. myös DHCP:n (Dynamic Host Protocol,  verkkoprotokolla joka jakaa ip-osoitteita uusille verkkoon liittyville laitteille), DNS:n (Domain Name System, joka muuntaa verkko osoitteet IP-osoitteiksi) tiedot ja Physical Address (Fyysinen osoite tai MAC-osoite, yksilöi verkkosovittimen ethernet-verkossa. MAC-osoite on yleensä tehtaalla kirjoitettu laitteeseen mutta käyttäjä voi ohjelmallisesti