Siirry pääsisältöön

Osanäyttötyö: Matkapuhelinverkon toiminta, rakenne ja tukiaseman löytäminen

Matkapuhelinverkko

 

Yleistä

Matkapuhelinverkko on tietoliikenneverkko jossa viimeinen "linkki" eli laite joka yhdistää käyttäjän laitteeseen on langaton. Mobiiliverkko koostuu soluista (cells), sekä tukiasemista (base station) joilla on oma oma lähetin/vastaanotin (transceiver, koostuu sekä lähettimestä että vastaanottimesta). Nämä solut ja tukiasemat yhdistetään koko maan kattavaksi verkoksi jolla pystytään lähettämään radioaalloilla langattomasti esim. ääntä ja dataa.

Laaja matkapuhelinverkko mahdollistaa mm. suuremman kapasiteetin, pienemmän laitteen virrankulutuksen sekä paremman kattavuuden kuin yksittäiset, suuret lähettimet. Matkapuhelinverkkoon voidaan lisätä käytännössä rajattomasti soluja, jolloin yhteys voidaan saada käytännössä minne vain. Kaistan kapasiteettiakin voi nostaa jo valmiiksi rakennetuitta tukiasemilla periaatteessa rajattomasti koska ne niihin tuodaan yhteys kuidulla.



 
Matkapuhelinverkon teknologiat, standardit sekä taajuudet

Standardit/teknologiat

Matkapuhelinverkon ensimmäistä standardia tai versiota kutsutaan nimellä 0G (0-Generation) eli ensimmäinen sukupolvi. Tätä versiota käytettiin radiopuhelimen kanssa ensimmäisenä jo 1946-luvulla. Analoginen.

1G on matkapuhelinverkon seuraava kehitetty standardi. Tätä versiota kutsutaan yleensä ensimmäiseksi, vaikka radiopuhelin olikin virallisesti ensimmäinen. Tämä versio tuli monta vuotta myöhemmin 1980-luvulla ja oli viimeinen analoginen matkapuhelinverkko.

2G tai GSM oli ensimmäinen digitaalinen matkapuhelinverkko, joka tuli vuonna 1991 suomeen (ensimmäisenä maailmassa). Isoin ero vanhemman 1G:n ja 2G:n kanssa on se että 2G:n data oli digitaalisesti enkryptoitu eli salattu. 2G mahdollisti myös SMS-viestien (teksti) sekä MMS (multimedia) lähettämisen digitalisaation ansiosta. 2G:stä on myös parenneltut versiot 2.5G ja 2.75G mutta 2G:tä käytetään silti suuressa osassa maapalloa. 2G verkko mahdollisti datan siirtämisen vain joidenkin kilobittien nopeudella. 2G eli GSM on vielä toistaiseksi suomen kattavin järjestelmä, mutta uudemmat 3G ja 4G laajentuvat nopeasti.

3G tai W-CDMA on kolmannen sukopolven matkapuhelinverkko. 3G:n tulee virallisesti antaa vähintään 200Kb/s nopeudet. 3G on siinä mielessä merkittävä että se mahdollisti datan kuljettamisen langattomasti jopa megabittien nopeudella, joka taas mahdollisti mm. mobiililaajakaistan käytön (mokkula, mobiilireititin) jopa ilman langallista yhteyttä. Tämä on kätevää paikoissa joissa langallinen yhteys ei ole saatavilla tai se on heikkolaatuinen. 3G:stä on julkaistu päivitetyt versiot HSPA ja HSPA+ (High Speed Packet Access), joita kutsutaan yleensä nimillä 3.25G ja 3.50G ja voivat antaa 7.2Mb/s ja 21.6Mb/s nopeudet.

4G on neljännen sukupolven, uusin käytettävä matkapuhelinverkkoteknologia. Jotta yhteyttä voisi kutsua 4G:ksi, tulee sen täyttää tietyt ITU:n (International Telecommunication Union) kriteriat, joihin kuuluu mm. 100Mbit/s nopeudet liikkeessä, täysin IP-pohjainen verkko, dynaaminen solunvaihto ja 5-20MHz solukaista (vaihtoehtoisesti 40MHz). Kaikki 4G:ksi kutsutut matkapuhelinverkot eivät täytä näiti kriteereitä, vaikka niitä mainostetaankin 4G:nä. Näihin kuuluu mm. suomessa laajasti käytetty LTE (Long Term Evolution) -matkapuhelinverkko, jota mainostetaan 4G:nä, vaikka ei virallisesti niiden kriteereitä täytä (yleensä). LTE on silti erittäin nopea matkapuhelinverkko tästä huolimatta ja on saatavilla n. 80-90% suomesta. LTE-verkosta on myös päivitetty versio LTE-Advanced, joka tuo monta päivitystä LTE-verkkoon, kuten taajuuksien samanaikaisen käytön ja suuremman kaistan (100MHz) mutta on saatavilla vain harvoilla alueilla, useimmiten kaupunkien keskustoissa. LTE on virallisesti parannettu 3G-verkko, kuin 4G-verkko.

5G on nimestä päätellen viidennen sukupolven matkapuhelinverkko, ja siihen suunnitellaan jopa 1Gbit/s maksiminopeuksia (parhaissa olosuhteissa), sekä jopa 3x keskimääräiset nopeudet 4G:hen (LTE) verrattuna. Vaikka nopeudet käytännössä nopeutuvat, on 5G:n päätarkoitus laskea verkon vasteaika niin pieneen kuin mahdollista. LTE -yhteyden keskinmääräinen vasteaika on noin 20-30ms, ja 5G:n vasteajaksi yritetään saada jopa 5ms, joka helpottaisi mm. lääketeollisuuden käyttöä matkapuhelinverkon yli. 5G:n rakentamisen alkua suunnitellaan 2018 alkupuolella Helsinkiin. Etelä-Koreaan rakentaminen aloitetaan jo 2017.




Taajuudet

Operaattorit käyttävät suomessa seuraavia taajuuksia mobiiliverkoille (MHz):

2G: GSM 900, GSM 1800

3G: UMTS 900, 2100

4G: LTE 700 (rakennus aloitetaan 2017), LTE 800, LTE 1800, LTE 2600

5G: Ei varmistettu vielä


Matkapuhelinverkon toiminta ja rakenne

Matkapuhelinverkko koostuu tukiasemista ja kiinteästä verkosta. Puhelu tai tieto siirtyy matkapuhelimesta radiosignaalina lähimpään tukiasemaan ja siitä edelleen kiinteään verkkoon joko suoraan tai mikroaaltolinkin kautta. Mikroaaltolinkki on mikroaaltoja hyödyntävä tiedonsiirtomenetelmä, jolla voidaan siirtää tietoa kahden tai useamman kohteen välillä.

Tukiaseman muodostaman solun koko ja "muoto" riippuvat lähettimen taajuusalueesta, tehosta, tukiasema-antennien suuntakuvioista ja maastosta. Harvaan asutuilla alueilla solujen koko on yleensä suurempi ja tukiasemien lähettimien tehot suuria, koska tarvitaan laajempi peittoalue. Taajamissa yhdellä alueella voi olla useita tukiasemia, koska yksi tukiasema voi käsitellä vain rajallisen määrän puheluita ja dataa kerralla. Samassa lähetyspaikassa voi olla useamman operaattorin tukiasema-antenneja. Tukiasemaverkko peittää käytännössä koko Suomen eli lähes mistä tahansa pisteestä mitattuna parin kilometrin säteellä on vähintään yksi tukiasema.

Kaupungeissa ja taajamissa suurta aluetta palvelevat niin sanotut makrosolutukiasemat on sijoitettu usein talojen katoille. Harvaan asutuilla seuduilla käytetään enemmän tukiasemamastoja. Makrosolutukiasemat ovat kapeita korkeita paneeleita, joiden säteilykeila on vaakasuoran viuhkan mallinen ja se on suunnattu horisonttiin. Väestön altistumisrajat voivat ylittyä säteilykeilan keskellä noin 10 metrin päässä antennista. Sivullisilla ei saa olla pääsyä tälle alueelle. Antennit eivät säteile juurikaan alas tai taaksepäin, joten suuritehoisetkin antennit on mahdollista asentaa turvallisesti seinälle tai katolle. Makrosolujen toimintasäde voi olla jopa useita kilometrejä ja lähetysteho max. 200 wattia.

Mikrosolutukiasemat osoittavat alaviistoon katolta tai talon seinältä. Ne hoitavat liikennettä muutamien satojen metrien säteellä. Väestön altistumisrajat saattavat ylittyä muutaman kymmenen sentin päässä antennin edessä. Tukiasemien antennit on asennettava niin, että niitä ei pääse koskettamaan tuuletusikkunoista tai parvekkeilta. Myös mikrosolujen antennit säteilevät käytännössä vain eteenpäin ja hyvin vähän muihin suuntiin. Mikrosolutukiasemien toimintasäde on n. 100-1000m ja lähetysteho muutama watti.

Pikosolutukiasemat ovat yleensä pienikokoisia seinälle katonrajaan kiinnitettyjä elementtejä. Niillä saadaan parempi kuuluvuus paikallisiin katvealueisiin kuten rakennusten sisätiloihin. Lähetystehot ovat pieniä, joten pikosolutukiasemien aiheuttama altistuminen ei edes kosketusetäisyydellä ylitä väestön altistumisen raja-arvoja. Pikosolutukiasemien toimintasäde on vain joitakin kymmeniä metrejä ja lähetysteho alle watti.

                                   Lähikuva Soneran käyttämästä 4G/LTE-tukiasemasta

 
Matkapuhelinverkon laitteet ja tukiaseman löytäminen


Laitteet


Nimestä huolimatta matkapuhelinverkkoon liitetään paljon muitakin laitteita kuin matkapuhelimia. 4G-standardi on mahdollistanut mm. 4G-modeemien käytön kotilaajakaistana (mobiililaajakaista). Käytössä on myös mobiilitukiasemia (hotspot) sekä mokkuloita tähän käyttöön. Isoin ongelma näiden käytössä on matkapuhelinverkon ruuhkautuminen. Ruuhkautuminen ei välttämättä nosta verkon vasteaikaa (koska jokainen yhteys on käytännössä uniikki) mutta tukiaseman kokonaiskaistaa käyttää kaikki siihen liittyneet. Tämän voi nähdä esim. illalla verkon nopeuden hidastumisella (esim. aamulla speedtest.net näyttää 80Mbit/s latausnopeudeksi, mutta illalla 10Mbit/s). Tätä ruuhkaumista pystytään helpottamaan tukiaseman kapasiteetin nostamisella (päätelaitteitten päivittämisellä) sekä ns. soluhengityksellä, jossa laite vaihtaa solua ja mahdollisesti tukiasemaa sen käyttäjien mukaan, jolloin ruuhkautuneelle tukiasemalle saadaan lisää tilaa.

4G:n parannettu vasteaika on myös mahdollistanut paljon teollisuuden sekä lääketieteen laitteita mobiiliverkon yli.


 
Tukiaseman löytäminen

Tukiaseman voi löytää usealla eri tavalla. Yksinkertaisin ja helpoin tapa on käyttää sivustoa kuten cellmapper.net. Cellmapper.net -sivusto näyttää lähes kaikkien tukiasemat ja niiden solut Google Maps -kartalla. Cellmapper.net käyttää käyttäjien tallennettua ja lähettämää dataa, joten mitä enemmän ihmisiä käyttää sovellusta Cellmapper, sitä tarkempaa tietoa tukiasemista saadaan.



Cellmapperistä voi valita operaattorin, verkon ja maan perusteella.

Cellmapperin sovelluksella, joka on androidilla, voi tukiasemien sijainnin lisäksi tallentaa dataa mm. signaalin laadusta (dBm) ja taajuusalueesta. Cellmapper myös tallentaa operaattorin signaalinlaadun paikan mukaan (näkyy vihreä jos hyvä ja punainen jos huono) kartalla. Cellmapperilla voi myös itse löytää tukiasemia jos niitä ei vielä ole löydetty teidän alueella, kulkemalla Cellmapper sovellus auki lähellä teidän kotia.

Toinen saman kaltainen sovellus on OpenSignal. OpenSignal toimii käytännössä samalla lailla, mutta heidän sovellus on hieman yksinkertaistettu, ja vaikka siinä on paljon enemmän käyttäjiä Cellmapper on silti tarkempi suomessa. Cellmapperhän on suomalainen sovellus. Jotkin tukiasemat näkyvät myös kansalaisen karttapaikka -sivustolla, mutta tällä ei voi katsoa tukiaseman solujen taajuuksia tai operaattoreita.

Kommentit

  1. Meillä on ollut puhetta, että täytyisi hankkia sellainen 5g lisäantenni. Mistähän kannattaisi lähteä kyselemään? Puhelimessa on vielä muuten aivan 4g, ei taida tukea suurempaa. Kiitos postauksesta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Osanäyttötyö: 4G-modeemin ja reitittimen asetukset

 4G-modeemin ja reitittimen asetuksen Tässä osanäyttötyössä näytän miten optimoin, eli miten säädin asetuksia kotona olleessa LTE-modeemissa ja siihen yhdistetyssä Netgearin reitittimessä. Käytössä on Huawein E5186 3G ja LTE -modeemi, joka pystyy käyttämään kaikkia suomessa käytettäviä mobiiliverkkotaajuuksia (800, 900, 1800, 2100, 2600 ja jopa myöhemmin (2017) tulevaa 700MHz-taajuutta. Reitittimenä käytämme Netgear Nighthawk X6 R8000 -nimistä reititintä. Reititin on luokiteltu teoreettisesti AC3200-nopeudeksi eli siinä on kaksi 1300Mbps 5GHz-kaistaa, sekä yksi 800Mbps 2.4GHz kaista. Tästä nimitys AC3200 (1300+1300+800) eli "tri-band" (kolmi-kaista).    Huawei E5186 (ylhäällä) ja Netgear X6 R800 (alhaalla) Huawei E5186 Testasimme kaikkien operaattoreiden liittymiä kotiimme (DNA, Elisa ja Sonera) tulin siihen loppupäätökseen että Sonera oli meille paras, koska vaste-ajat ja kaistanleveydet olivat ehdottomasti parhaita ja tasaisimpia Soneralla. DNA:lla ja Elisalla

Komentorivin verkkokomennot

ipconfig ipconfig ( i nternet p rotocol config uration) on konsolisovellus joka näyttää kaikki TCP / IP verkon konfiguraatio arvot ja voi muuttaa mm. DHCP ja DNS asetuksia. ipconfigia ja siihen liittyviä komentoja kuten /release ja /renew käytetään yleensä verkon vianetsimisessä ja viallisen yhteyden korjaamisessa. Kaikki internetpalvelun tarjoajat eivät anna asiakkaiden käyttää ipconfig komentoja. ipconfig tulostus: ipconfig /all on "suurennettu" versio ipconfigista. /all tulostaa, kuten nimi sanoo, kaikki tiedossa olevat tiedot verkosta. Toisin kuin ipconfig, /all tulostaa lisäksi mm. myös DHCP:n (Dynamic Host Protocol,  verkkoprotokolla joka jakaa ip-osoitteita uusille verkkoon liittyville laitteille), DNS:n (Domain Name System, joka muuntaa verkko osoitteet IP-osoitteiksi) tiedot ja Physical Address (Fyysinen osoite tai MAC-osoite, yksilöi verkkosovittimen ethernet-verkossa. MAC-osoite on yleensä tehtaalla kirjoitettu laitteeseen mutta käyttäjä voi ohjelmallisesti

Osanäyttötyö: Mobiilireitittimen päivittäminen Multicast-päivitystyökalulla ja asetukset

Reitittimen päivitys Multicast-työkalulla Työssä päivitän kotona olevan E5186-mobiiliverkkoreitittimen käyttäen Multicast-päivitystyökalua. Syynä miksi päivitän tällä metodilla on se että jostain syystä reitittimen oma "Local Update" ei toimi, vaan aina keskeyttää päivityksen kesken kaiken. On myös periaatteessa parempi päivittää firmware tällä tavalla kun siirtyy "default" firmwaresta ISP:n firmwareen. 1. Firmware Ensimmäisenä minun täytyi löytää oikea firmware-tiedosto reitittimelleni. Etsin tätä erilaisilta foorumeilta, ja lopulta löysin linkin jossa löytyy kaikkien ISP:eiden firmwaret: https://mega.nz/#F!fUYB3LiQ!lS35ocsbiJy4aT7aXd-U-Q!7F4FWK7D Täältä ei välttämättä löydy kaikki uusimmat tiedostot, mutta tarkisten että ainakin tarvitsemani eli Telian firmwaret olivat uusimmat joita on. Etsimäni tiedosto on siis BV7R2C0update_21.316.01.00.07 - Telia - LATEST.gz.bin. 2. Multicast-päivitystyökalu Seuraavaksi täytyi ladata "Multicast upgrade tool