Siirry pääsisältöön

Osanäyttötyö: Kytkimen konfigurointi

Kytkimen asentaminen ja konfigurointi yritystilaan

Tässä osanäytössä asennan ZyXEL ES-2108-G -kytkimen ja käyn läpi joitakin sen asetuksista ja ominaisuuksista. Asennan kytkimen tulevan Cat6-verkkopiuhan ja tietokoneen välille, jolloin verkkoon saadaan yhdistettyä. Työssä käytin kytkimen konsoliporttia yhdistämiseen web-asetusten sijasta.

Kirjautuminen kytkimeen

Kytkimeen kirjaudutaan konsoliportin kautta käyttämällä PuTTY-ohjelmaa, joka on ohjelma jolla voi yhdistää laitteisiin käyttämällä montaa eri verkkoprotokollaa.

1. Yhdistä "konsolijohto" kytkimen "Console" portista tietokoneen omaan porttiin.
2. Avaa PuTTY
3. Valitse vasemmalta "Session" ja sitten "Serial" ja varmista että asetus on "COM1"

PuTTY:n etusivu























4. Nyt paina "Open"
5. PuTTYn pitäisi nyt kysyä käyttäjäntunnusta ja salasanaa. ES-2108-G:n default käyttäjätunnus on admin ja salasana 1234.

PuTTY:n etusivu kirjauduttua















6. Kirjauduttua PuTTYn pitäisi näyttää tältä (ylempi kuva)

Komentoja ja asetuksia

Näitä komentoja voi säätää PuTTYn kautta.

show system - näyttää kytkimen tietoja, kuten firmwaren version, nimen ja päälläoloajan.

show ip - näyttää kytkimen IP-osoitteen. Esim. oman kytkimen IP oli 192.168.1.2.

show interface (porttinumero) - näyttää tietyn kytkimen ethernet-portin tilastot ja asetukset. Näyttää mm. linkin nopeuden (10M/100M/1000M), päälläoloajan ja portin läpi kulkeneiden pakettien määrän.

show mac address all - näyttää kaikkien yhdistettyjen laitteiden MAC-osoitteet.

ping (ip) - normaali ping komento, jolla voit pingata yhdistettyjä ethernet-laitteita.

boot config - uudelleenkäynnistää kytkimen.

erase running - tyhjentää nykyiset asetukset.
write memory - tallentaa nykyiset asetukset.
Nämä kaksi komentoa peräkkäin laittavat kytkimen tehdasasetuksille.

config - aloita konfigurointi.

interface port-channel (portit) - määrittää mitä portteja konfiguroidaan, kun portit on määritetty kaikki konfigurointikomennot asetetaan näille porteille. Käytettävä "config" komennon jälkeen.

bandwidth-limit (ulos=egress sisään=ingress) (nopeus. esim 10 (kbps)) - määrittää portin maksimikaistanleveyden esim. bandwidth-limit ingress 1000 määrittää porteille 1 ja 2 (määritetty edellisessä kohdassa) maksimi kaistanleveyden 1000Kbps eli 1Mbps.

qos priority (1-7) - määrittää portin "tärkeyden", data pääsee porteissa jossa pienempi numero eteenpäin kuin porteissa jossa suurempi numero.

speed-duplex (10/100/100-half/full) - asettaa määritettyjen porttien linkin nopeuden sekä "duplex" moodin. Tässä kytkimessä maksimi linkin nopeus on 100.

Yritysverkko-konfiguraatio esimerkki

Tässä näytän esimerkki konfiguraatioita eri pariin eri tarkoitukseen. Näytän mitä komentoja laitoin kytkimelle ensimmäisestä viimeiseen järjestyksessä.

Yritysverkko

Yritysverkossa todennäköisesti normaalisti yritetään saada verkko mahdollisimman turvalliseksi, samlla kun priorisoidaan tiettyjä yhteyksiä.

1.  config - aloita konfigurointi tila.
2. (config) admin-password santerisuomi santerisuomi - vaihtaa nykyisen salasanan salasanaan "santerisuomi"
3. (config) spanning-tree 1,2 - aktivoi spanning tree -protokollan portteihin 1 ja 2. Spanning tree -protokolla. Spanning tree eliminoi verkkosilmukoita ja lähetysmyrskyä joita voi aiheutua verkossa, jossa on paljon eri yhteyksiä, tähän sisältyy yrityksien verkot.
4. (config) mirror-port 1,2 - laittaa "portin keilauksen" päälle tietyille porteille, jolloin niiden porttien data uudelleenlähetetään muissa porteissa. Tällä tavalla voidaan verkkodataa monitoroida, erityisen käytännöllinen yrityksissä.
5. (config) igmp-snooping - käynnistää protokollan, joka auttaa kytkintä mm. eliminoimaan "Denial of service" hyökkäyksiä.
6. (config) interface port-channel 1,2 - aloittaa tiettyjen porttien konfiguroinnin, tässä tilanteessa 1 ja 2 koska ne ovat käytössä kytkimessäni.
7. (config-interface) bandwidth-limit egress 100000 - asettaa porttie 1 ja 2 lähetysrajan 100000 kilobittiin sekunnissa eli 100 megabittiä sekunnissa.
8. (config-interface) bandwidth-limit ingress 100000 - asettaa porttien 1 ja 2 latausrajan 100000 kilobittiin sekunnissa eli 100 megabittiä sekunnissa.
9. (config-interface) qos priority 1 - asettaa kummankin portin prioriteetiksi 1. Tämä tarkoittaa että data kulkee näiden porttien kautta ennen muita portteja. Tämä on hyödyllinen vain kytkimissä jossa on enemmän kuin 3 porttia, ja vaikka omassa on vain 2 on tämä hyvä esimerkki.
10. interface port-channel 1 - aloitetaan pelkän ensimmäisen portin konfigurointi.
11. (config-interface) name Lähtevä 1 - asettaa portin 1 nimeksi Lähtevä 1, joka osoittaa että tämä on ensimmäinen portti jossa data lähtee.
12. (config-interface) exit - poistuu tietyn portin konfigurointi -tilasta. Eli kytkin on nyt (config)-tilassa, ei (config-interface)-tilassa.
13. (config) interface port-channel 2 - aloitetaan toisen portin konfigurointi.
14. (config-inteface) name Tuleva 1 - nimetään portti 2 "Tuleva 1" joka osoittaa että tämä on verkosta tuleva dataliikenne.
15. (config-interface) exit - poistuu taas portin konfigurointi -tilasta.
16. (config) interface port-channel 1,2 - aloitetaan taas porttien 1 ja 2 konfigurointi.
17. (config-interface) speed-duplex 100-full - asettaa portit 1 ja 2 parhaaseen duplex-tilaan, eli 100Mbps ja full eli täysi duplex.
18. (config-interface) exit - poistu porttikonfiguroinnista.
19. (config) hostname YristysKytkin1 - asetetaan kytkimen nimeksi YritysKytkin1, jolloin kytkimen tunnistaminen verkossa on helpompaa.
20. (config) exit - poistuu "config" tilasta.
20. write memory - tallentaa asetukset kytkimen sisäiseen muistiin.

Lopullinen esimerkkikonfiguraatio yritysverkolle.
Lopuksi, asetin kytkimen tehdasasetuksille:
21. show running-config - näyttää nykyisen konfiguraation asetetut asetukset.
22. erase running-config - tyhjentää nykyisen konfiguraation.
23. write memory - tallentaa tehdasasetukset.

Kommentit

  1. psychotesty do policji 2022 testy do policji 2022 test do policji

    VastaaPoista
  2. test multiselect 2022 testy multiselect multiselect policja

    VastaaPoista
  3. przykładowe testy psychologiczne do policji test psychologiczny policja testy do policji

    VastaaPoista
  4. przykładowe testy psychologiczne do policji 2022 testy psychologiczne policja 2022 testy wiedzy do policji 2022

    VastaaPoista
  5. polscy psycholodzy w berlinie polscy psycholodzy w berlinie cennik psycholog polski w berlinie 2022

    VastaaPoista
  6. projekt ogrodu łódź 2022 ogrodnictwo łódź opinie firmy ogrodnicze łódź 2022

    VastaaPoista
  7. firmy ogrodnicze łódź opinie usługi ogrodnicze łódź cennik opinie firma ogrodnicza łódź opinie

    VastaaPoista
  8. pastillas para agrandar el pito como agrandar el pené de forma natural crema para agrandar el pené mexico , como agrandar el miembro viril del hombre , como agrandar el pené de forma natural 2013

    VastaaPoista
  9. comment agrandir sa queue naturellement comment agrandir une image avec scanner comment grossir rapidement pour homme , comment agrandir une photo profil facebook

    VastaaPoista
  10. comment grossir des hanches et des cuisses rapidement methode naturelle pour agrandir poitrine comment grossir vite des cuisses , medicament pour grandir le zizi

    VastaaPoista
  11. vergrößerung penis wie kann man seinen penis verlängern

    VastaaPoista
  12. test psychologiczny policja 2022 test wiedzy do policji przykładowe testy psychologiczne do policji 2022

    VastaaPoista
  13. multiselect do policji 2022 multiselect multiselect online 2022

    VastaaPoista
  14. przykładowy test do policji 2022 testy na policjanta multiselect pytania

    VastaaPoista
  15. test psychologiczny policja 2022 test wiedzy do policji 2022 multiselect

    VastaaPoista
  16. psycholog polski w berlinie psycholog berlin polski 2022 psycholog w berlinie

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Osanäyttötyö: 4G-modeemin ja reitittimen asetukset

 4G-modeemin ja reitittimen asetuksen Tässä osanäyttötyössä näytän miten optimoin, eli miten säädin asetuksia kotona olleessa LTE-modeemissa ja siihen yhdistetyssä Netgearin reitittimessä. Käytössä on Huawein E5186 3G ja LTE -modeemi, joka pystyy käyttämään kaikkia suomessa käytettäviä mobiiliverkkotaajuuksia (800, 900, 1800, 2100, 2600 ja jopa myöhemmin (2017) tulevaa 700MHz-taajuutta. Reitittimenä käytämme Netgear Nighthawk X6 R8000 -nimistä reititintä. Reititin on luokiteltu teoreettisesti AC3200-nopeudeksi eli siinä on kaksi 1300Mbps 5GHz-kaistaa, sekä yksi 800Mbps 2.4GHz kaista. Tästä nimitys AC3200 (1300+1300+800) eli "tri-band" (kolmi-kaista).    Huawei E5186 (ylhäällä) ja Netgear X6 R800 (alhaalla) Huawei E5186 Testasimme kaikkien operaattoreiden liittymiä kotiimme (DNA, Elisa ja Sonera) tulin siihen loppupäätökseen että Sonera oli meille paras, koska vaste-ajat ja kaistanleveydet olivat ehdottomasti parhaita ja tasaisimpia Soneralla. DNA:lla ja Elisalla

Komentorivin verkkokomennot

ipconfig ipconfig ( i nternet p rotocol config uration) on konsolisovellus joka näyttää kaikki TCP / IP verkon konfiguraatio arvot ja voi muuttaa mm. DHCP ja DNS asetuksia. ipconfigia ja siihen liittyviä komentoja kuten /release ja /renew käytetään yleensä verkon vianetsimisessä ja viallisen yhteyden korjaamisessa. Kaikki internetpalvelun tarjoajat eivät anna asiakkaiden käyttää ipconfig komentoja. ipconfig tulostus: ipconfig /all on "suurennettu" versio ipconfigista. /all tulostaa, kuten nimi sanoo, kaikki tiedossa olevat tiedot verkosta. Toisin kuin ipconfig, /all tulostaa lisäksi mm. myös DHCP:n (Dynamic Host Protocol,  verkkoprotokolla joka jakaa ip-osoitteita uusille verkkoon liittyville laitteille), DNS:n (Domain Name System, joka muuntaa verkko osoitteet IP-osoitteiksi) tiedot ja Physical Address (Fyysinen osoite tai MAC-osoite, yksilöi verkkosovittimen ethernet-verkossa. MAC-osoite on yleensä tehtaalla kirjoitettu laitteeseen mutta käyttäjä voi ohjelmallisesti

Osanäyttötyö: Mobiilireitittimen päivittäminen Multicast-päivitystyökalulla ja asetukset

Reitittimen päivitys Multicast-työkalulla Työssä päivitän kotona olevan E5186-mobiiliverkkoreitittimen käyttäen Multicast-päivitystyökalua. Syynä miksi päivitän tällä metodilla on se että jostain syystä reitittimen oma "Local Update" ei toimi, vaan aina keskeyttää päivityksen kesken kaiken. On myös periaatteessa parempi päivittää firmware tällä tavalla kun siirtyy "default" firmwaresta ISP:n firmwareen. 1. Firmware Ensimmäisenä minun täytyi löytää oikea firmware-tiedosto reitittimelleni. Etsin tätä erilaisilta foorumeilta, ja lopulta löysin linkin jossa löytyy kaikkien ISP:eiden firmwaret: https://mega.nz/#F!fUYB3LiQ!lS35ocsbiJy4aT7aXd-U-Q!7F4FWK7D Täältä ei välttämättä löydy kaikki uusimmat tiedostot, mutta tarkisten että ainakin tarvitsemani eli Telian firmwaret olivat uusimmat joita on. Etsimäni tiedosto on siis BV7R2C0update_21.316.01.00.07 - Telia - LATEST.gz.bin. 2. Multicast-päivitystyökalu Seuraavaksi täytyi ladata "Multicast upgrade tool