Siirry pääsisältöön

Osanäyttötyö: TeleWell modeemi/kytkimen käyttöönotto ja konfigurointi

TeleWell-EA501 -modeemi/kytkimen asennus ja konfigurointi

Johdanto
Tässä osanäyttötyössä käyttöönotan eli asennan ja konfiguroin TW-EA501 -modeemin. TW-EA501 on ADSL-modeemi mutta käytössäni ei tällä hetkellä ole puhelinyhteyttä joten asennan ja konfiguroin modeemin enimmänkin kytkimenä eli verkon välissä olevana laitteena. Tämä ei käytännössä ole optimaalista mutta kyseinen laite tuo esim. palomuurin ja muita ominaisuuksia verkolle.

Asennus
Modeemin asennuksen tai käyttöönoton aloitin avaamalla paketin ja ottamalla esiin kaikki tarvittavat kaapelit. Omaan asennukseen tarvitsin itse vain modeemin sekä kaksi ethernet-kaapelia. Normaalisti asennukseen tarvii yhden ethernet-kaapelin sekä ADSL (RJ11) kaapelin puhelinyhteyden kytkemiseksi, mutta kun ei käytössäni ollut puhelinyhteyttä käytän modeemia kytkimenä eli jaan yhdestä LAN-portista yhteyden toiseen LAN-porttiin (kytkin).

Ensimmäinen kaapeli laitetaan ensimmäineen porttiin tulevan yhteyden sekä modeemin välille. Toinen kaapeli laitetaan modeemin toisen LAN-portin ja itse tietokoneen välille. Fyysinen asennus pitäisi nyt olla valmis itseni osalta, mutta jos käytät laitetta normaalina ADSL-modeemina täytyy sinun käyttää ensimmäisenä kaapelina RJ11 päistä johtoa ja laittaa se modeemin sekä puhelinverkkopistokkeen välille.

TeleWell-EA501:n portit

Konfigurointi
Fyysisen asennuksen jälkeen modeemi täytyy konfiguroida. TeleWellin konfigurointipaneliin pääsee kaikkien yleisten verkkoselainten kautta. Ohjauspaneeli käyttää tietokoneen "Default Gateway" eli oletusyhdyskäytävän osoitetta, jonka saa laittamalla komentolinjaan (cmd) komennon "ipconfig" ja etsimällä oman verkkoadapterisi "Default Gateway".

Default Gateway
Oletusyhdyskäytävän osoitteen löytymisen jälkeen laita osoite verkkoselaimesi hakupalkkiin. Tässä tilanteessa oma osoitteeni oli 192.168.6.1, jonka laitoin osoitepalkkiin. Nyt selaimesi pitäisi kysyä salasanaa modeemin ohjauspaneeliin pääsemiseen. Monesti TeleWellin ja muidenkin modeemin valmistajien modeemeissa oletuksena käyttäjätunnukseksi sekä salasanaksi on yksinkertainen "admin", eli laita "admin" kumpaankin kohtaan. Salasanan voi vaihtaa myöhemminkin.

Nyt sinun pitäisi olla ohjauspaneelissa. Ohjauspaneelissa kaikki asetukset on jaettu omiin yläkategorioihinsa. Normaalissa tilanteessa jos modeemia käytetään normaalisti eli ADSL-modeemina internetyhteyteen kannattaa käyttäjän käyttää modeemin omaa "pikakäynnistys" valintaa vasemmalla ylhäällä. Pikakäynnistys ohjaa käyttäjää modeemin tavallisen, yleisen käytön konfiguroinnin läpi.

Pikakäynnistys TeleWellin asetuksissa
Mutta koska itse käytän modeemia enemmänkin kytkimenä, eli yhdestä LAN-portista jaetaan yhteys toiseen tai moneen LAN-porttiin yhteys, tarvitsee käyttää muita asetuksia ohjauspaneelissa, joita ei pikakäynnistyksen yhteydessä ole. Jotta TW-EA501 -modeemia voi käyttää kytkimenä/hubina/reitittimenä jne, pitää laittaa DHCP (dynamic host configuration protocol) pois päältä. Tämä asetus poistaa modeemin kyvyn löytää IP-osoitteita automaattisesti. DHCP:n pois päältä ollessa jos laitetta käytetään myös reitittimenä tai siihen laitetaan muita laitteita täytyy jokaiselle noista laitteista antaa manuaalisesti oma IP-osoite, mutta omassa tapauksessani laite ei toimi modeemina vaan kytkimenä/reitittimenä eli modeemin ei tarvitse tietää IP-osoitteita, koska yhteys vain kulkee modeemin läpi. Tässä kokoonpanossa modeemi toimii enemmän lisälaitteena joka voi kuitenkin tuoda verkolle eri ominaisuuksia kuten porttireitityksen ja palomuurin.

TeleWellin lisäasetuksien reititystaulukko, josta käsin voit reitittää (ohjata) sisääntulevat datapaketit
Pikakäynnistys
Pikakäynnistys on TeleWellin modeemeissa käytetty ominaisuus jolla modeemin voi konfiguroida lähes välittömästi normaaliin käyttöön. Pikakäynnistyksen yhteydessä ohjauspaneeli pyytää sinua vastaamaan pariin kysymykseen mutta kysymykset ovat lähes aina ensimmäinen valinta. Ensimmäinen valinta pikakäynnistyksen yhteydessä on palveluntarjoajan tyyppi; 99% tilanteista valinta on ensimmäinnen eli dynaaminen IP-osoite, valitse tämä aina ellet ole 100% varme että se olisi jokin toinen. Seuraavana on dynaamisen IP-osoitteen konfigurointi, olettaen että valitsit dynaamisen IP-osoitteen. Tässä vaiheessa kannattaa vain painaa "Seuraava" painiketta. Tämän vaiheen jälkeen modeemi pitäisi olla konfiguroitu.
Pikakäynnistys ohjauspaneelissa
Lähi- ja ulkoverkko
Lähi- ja ulkoverkossa pystyy säätämään modeemin WAN ja LAN asetuksia. Näihin asetuksiin kuuluu esim. manuaalinen IP-osoite, kehysrakenne ja DHCP-asetukset.


Lähi- ja ulkoverkko valikko ohjauspaneelissa

Lisäasetukset
Lisäasetuksissa voi mm. reitittää tulevia yhteyksia eli määrittää mihin porttiin datapaketit kulkevat. Lisäasetukset sisältää myös IP-suodatuksen jolla pystyy antamaan verkolle erittäin tarkat ohjeet mitä päästää sisään ja ulos modeemissa.
Lisäasetukset


Tila
Ohjauspaneelin "tila" kohdassa näkee, kuten nimestä voi päätellä, verkon yleiset osoitteet, kuten MAC- ja IP-osoitteet. Myös muita edistyneempiä asetuksia näkee.
Tila


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Osanäyttötyö: 4G-modeemin ja reitittimen asetukset

 4G-modeemin ja reitittimen asetuksen Tässä osanäyttötyössä näytän miten optimoin, eli miten säädin asetuksia kotona olleessa LTE-modeemissa ja siihen yhdistetyssä Netgearin reitittimessä. Käytössä on Huawein E5186 3G ja LTE -modeemi, joka pystyy käyttämään kaikkia suomessa käytettäviä mobiiliverkkotaajuuksia (800, 900, 1800, 2100, 2600 ja jopa myöhemmin (2017) tulevaa 700MHz-taajuutta. Reitittimenä käytämme Netgear Nighthawk X6 R8000 -nimistä reititintä. Reititin on luokiteltu teoreettisesti AC3200-nopeudeksi eli siinä on kaksi 1300Mbps 5GHz-kaistaa, sekä yksi 800Mbps 2.4GHz kaista. Tästä nimitys AC3200 (1300+1300+800) eli "tri-band" (kolmi-kaista).    Huawei E5186 (ylhäällä) ja Netgear X6 R800 (alhaalla) Huawei E5186 Testasimme kaikkien operaattoreiden liittymiä kotiimme (DNA, Elisa ja Sonera) tulin siihen loppupäätökseen että Sonera oli meille paras, koska vaste-ajat ja kaistanleveydet olivat ehdottomasti parhaita ja tasaisimpia Soneralla. DNA:lla ja Elisalla

Komentorivin verkkokomennot

ipconfig ipconfig ( i nternet p rotocol config uration) on konsolisovellus joka näyttää kaikki TCP / IP verkon konfiguraatio arvot ja voi muuttaa mm. DHCP ja DNS asetuksia. ipconfigia ja siihen liittyviä komentoja kuten /release ja /renew käytetään yleensä verkon vianetsimisessä ja viallisen yhteyden korjaamisessa. Kaikki internetpalvelun tarjoajat eivät anna asiakkaiden käyttää ipconfig komentoja. ipconfig tulostus: ipconfig /all on "suurennettu" versio ipconfigista. /all tulostaa, kuten nimi sanoo, kaikki tiedossa olevat tiedot verkosta. Toisin kuin ipconfig, /all tulostaa lisäksi mm. myös DHCP:n (Dynamic Host Protocol,  verkkoprotokolla joka jakaa ip-osoitteita uusille verkkoon liittyville laitteille), DNS:n (Domain Name System, joka muuntaa verkko osoitteet IP-osoitteiksi) tiedot ja Physical Address (Fyysinen osoite tai MAC-osoite, yksilöi verkkosovittimen ethernet-verkossa. MAC-osoite on yleensä tehtaalla kirjoitettu laitteeseen mutta käyttäjä voi ohjelmallisesti

Osanäyttötyö: Mobiilireitittimen päivittäminen Multicast-päivitystyökalulla ja asetukset

Reitittimen päivitys Multicast-työkalulla Työssä päivitän kotona olevan E5186-mobiiliverkkoreitittimen käyttäen Multicast-päivitystyökalua. Syynä miksi päivitän tällä metodilla on se että jostain syystä reitittimen oma "Local Update" ei toimi, vaan aina keskeyttää päivityksen kesken kaiken. On myös periaatteessa parempi päivittää firmware tällä tavalla kun siirtyy "default" firmwaresta ISP:n firmwareen. 1. Firmware Ensimmäisenä minun täytyi löytää oikea firmware-tiedosto reitittimelleni. Etsin tätä erilaisilta foorumeilta, ja lopulta löysin linkin jossa löytyy kaikkien ISP:eiden firmwaret: https://mega.nz/#F!fUYB3LiQ!lS35ocsbiJy4aT7aXd-U-Q!7F4FWK7D Täältä ei välttämättä löydy kaikki uusimmat tiedostot, mutta tarkisten että ainakin tarvitsemani eli Telian firmwaret olivat uusimmat joita on. Etsimäni tiedosto on siis BV7R2C0update_21.316.01.00.07 - Telia - LATEST.gz.bin. 2. Multicast-päivitystyökalu Seuraavaksi täytyi ladata "Multicast upgrade tool