Siirry pääsisältöön

Osanäyttötyö: Diagnostiikka/analysointi/testausohjelmat Windows-käyttöjärjestelmälle

Diagnostiikka/analysointi/testausohjelmat Windowsille

Tässä osaopinnäytetyössä testaan ja kerron erilaisista yleisesti käytetyistä diagnostiikkaohjelmista Windows-käyttöjärjestelmälle. Nämä ohjelmat ovat suhteellisen yleisiä PC:n vikadiagnostiikkaan/muuhun testaukseen ja myös benchmarkingiin (suorituskyvyn testaukseen).


HDTune

HDTune on ns. all-in-one ohjelmisto kovalevyjen ja  SSD-levyjen vianmääritykseen ja suorítuksen testaamiseen. HDTune- ohjelmalla voi pystya muunmuassa:

- Tarkistamaan levyn suorituskyvyn
  - Tiedoston lähettämis- ja vastaanottamis nopeus
  - Maksimi sekä miniminopeus
  - Kirjoitusnopeus

- Monitoroida levyn käyttöä
  - Nykyinen nopeus
  - Suurin käyttönopeus
  - Levyn käyttö yhteensä

- Tarkistaa levyn virheitä
  - Lämpötila
  - Virheellisten levyn sektoreiden määrä
  - Virheellisten kirjoitusten määrä

- Päällekirjoittaa (alustaa) levy turvallisesti
 - Käyttäen tekniikoita Gutmann,  DoD, Zero Fill sekä Random Fill

- Katsoa levyn muita yleisia tietoja
  - Fyysinen pyörimisnopeus (rpm)
  - Sektorin koko
  - Sarjanumero
  - Levyn koko

Historia
HD Tune on yksityisen EFD Softwaren kehittämä kiintolevyjen kunnon testaamiseen tarkoittettu sovellus. HD Tunen ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2008. HD Tunesta on myös saatavilla maksullinen versio HD Tune Pro (24.95€) jossa on huomattavasti kattavampi määrä ominaisuuksia kuin HD Tunen ilmaisessa versiossa. HD Tune Pro on ilmainen 30 päivän ajan, jonka jälkeen se muuttuu normaaliksi HD Tuneksi. Tässä tekstissä käytin HD Tunen maksullista trial versiota.

Lataaminen & asentaminen
HDTunella on ilmainen 30-päivän testausaika. HDTune ladataan sille omistetulta sivulta www.hdtune.com. HDTune on kannettava ohjelma joten sitä ei tarvitse asentaa vaan toimii suoraan kun sen on ladannut, mistä tahansa kansiosta.

Käyttöliittymä
HDTunella on erittäin käyttäjäystävällinen käyttöliittymä. Ohjelman eri toiminnot ovat jaettu eri valikoihin ylhäällä rivissä. Jokaisessa eri kategoriassa on kaikki siihen kategoriaan liittyvät toiminnot. Kuten "Health" kategoriassa on kaikki kiintolevyn fyysiseen kuntoon liittyvät toiminnot ja arvot.

HDTune:n aloitusnäyttö
Kiintolevyn/SSD:n reaaliaikainen testaus
Benchmarking eli suorituskyvyn testaaminen on yksi tärkeimmistä & käytetyimmistä HDTunen toiminnoista. Benchmarking on käyttöliittymän valikossa ensimmäinen valinta. Suorituskyvyn testaaminen, varsinkin HDTunella, on erittäin yksinkertaista. Täytyy vain painaa "Start" -näppäintä "Benchmarking" valikossa. Nyt HDTune aloittaa suorituskyvyn testauksen jota pystyy seurata suorana kaavassa. Kannattaa olla tekemättä mitään ja vain seurata testauksen edistystä optimaalisten tuloksien saavuttamiseksi.

Benchmark käynnissä
Testauksen loputtua HDTune antaa erilaisia tuloksia, mistä tärkein on "Average Transfer Rate" joka kertoo levyn keskinmääräisen tiedostonsiirtämisnopeuden. Minä sain testauksesta keskivertonopeudeksi 60Mbit/s, joka on erittäin normaali kiintolevyn nopeus.


Process Explorer

Process Explorer on Windows -käyttöjärjestelmille suunnattu ohjelma jolla voi tarkastella ja muokata ohjelmien käyttämiä prosesseja. Process Explorer on ns. tehtävienhallinta kokeneemmalle tehokäyttäjälle tai jollekin ammattilaiselle. Process Explorer päältäpäin erittäin yksinkertainen ohjelma mutta siinä on todella paljon monimutkaisiakin toimintoja. Process Explorerilla voi munnmuassa:

- Tarkastella prosesseja
  - Prosessin prosessorin käyttö
  - Käyttömuistin käytön määrä
  - Määrittää prosessin tärkeys
  -Nähdä "sub" eli prosessin alaprosessit (ns. prosessin käyttämät prosessit)
  - Jäädyttää ja tappaa prosessit
  - Prosessin VirusTotal profiili

- Monitoroida järjestelmää
  - Prosessorin käyttö
  - Käyttömuistin käyttö
  - Levyn käyttö
  - Verkon käyttö

- Hallinnoida .dll-tiedostoja (sovelluslaajennuksia)

Historia
Process Explorer aloitti alunperin kahtena erillisenä ohjelmana, nimeltä HandleEX ja DLLView. Vuonna 2001 kaksi ohjelmaa yhdistettiin yhdeksi nimeltä Process Explorer ja kehittävä vaihtui Sysinternalssista Microsoftiin.

HandleEX vuodelta n. 2000

Lataaminen & asentaminen
Process Explorer ladataan Microsoftin virallisilta TechNet sivutolta https://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/processexplorer.aspx. Process Explorer ei vaadi asentamista vaan toimii suoraan latauksen jälkeen ja tiedoston voi laittaa minne vain (ohjelma on kannettava).

Käyttöliittymä
Process Explorerin käyttöliittymä voi olla aluksi erittäin sekava, varsinkin jos on tottunut käyttämään Windowsin sisäänrakennettua tehtävienhallintaa, mutta kun käyttöliittymään hetkeksi paneutuu huomaa että se on lähes yhtä yksinkertainen kuin tehtävienhallinnan valikot, vaikkakin toimintoja on noin sata kertaa enemmän.

Tehtävienhallinta (vas.) ja Process Explorer (oik.)
Process Explorerin käyttöliittymä rakentuu kahdesta eri ikkunasta; itse monitorointi ikkuna sekä "erilliset" toiminnot ylhäällä palkkeina. Tietenkin tärkein osuus on alanäkymä, jossa näkee mm. prosessien nimet, niiden prosessorin käytön sekä mm. ohjelman valmistajan ja muistin käytön. Oikeata hiiren painiketta klikkaamalla saa tiettyihin prosesseihin erillisia toimintoja.

Prosessien hallinnoiminen Process Explorerilla
Process Explorerin ehdottomasti tärkein ominaisuus on ohjelmien käyttämien prosessien hallinta. Process Explorerilla voi manipuloida prosesseja monin eri tavoin. Suurin osa prosessinhallintaominaisuuksista löytyy kun painaa hiiren oikeata näppäintä kyseisen prosessin kohdalla. "Set Affinity" määrää että prosessia tulee käyttää vain tietyllä prosessorilla ja mahdollisesti vain tietyn prosessorin ytimellä, ei koskaan millään muulla prosessorilla. "Set Priority" asettaa prosessin tärkeydessä joko muiden prosessien yläpuolella tai alapuolelle. Mitä ylempänä tärkeysasteikolla (4-24) prosessi on, sitä enemmän se prosessi käyttää tietokoneen resursseja. Esim. jos yhdellä prosessilla on tärkeyspiste 8 (normal) ja toisella 10 (above normal), ja kummatkin prosessit käyttävät paljon tietokoneen tehoja (mm. benchmarkingissa), antaa Windows isomman tärkeysasteen prosessin käyttää enemmän tietokoneen tehoja (prosentteina). "Kill Process" yksinkertaisesti sammuttaa prosessin, ja huomaa, tämä myös voi rikkoa ja sulkea kaikki ohjelmat jotka käyttivät sitä prosessia. Esim. "explorer.exe" -prosessin sulkeminen aiheuttaa Windowsin alapalkin ja resurssienhallinnan rikkoutumisen, mutta Windows osaa itse laittaa sen prosessin uudestaan päälle. "Kill Process Tree" tappaa prosessin ja kaikki siihen kuuluvat alaprosessit. "Restart" uudelleenkäynnistää prosessin. "Suspend" jäädyttää prosessin, eli ei niinkään tapa tai uudellenkäynnistä sitä, mutta se ei voi käyttää tietokoneen resursseja. "Create Dump" luo prosessista tietopaketin jota voi käyttää virheenetsintään. "Check VirusTotal" etsii suoraan VirusTotal -sivustolta prosessin profiilin ja tarkistaa onko se vaarallinen.

Process Explorerin "right click" -valikko


WinDirStat

WinDirStat on levytilan visuaaliseen hahmontamiseen käytettävä ohjelma. WinDirStat luo levyista visuaalisen hahmonnelman (treemap) josta käyttäjä voi helposti nähdä mitkä kansiot, tai muut ohjelmat, vievät tilaa. Pelkän hahmontamisen lisäksi WinDirStat:iin sisältyy joitakin yksikertaisia, mutta hyödyllisiä toimintoja kuten tiedostojen poistaminen ja tiedostopolun tallentaminen leikepöydälle. WinDirStat:in toimintoihin kuuluu muunmuassa:

- Tiedostojen suuruuden  visuaalinen hahmontaminen
  - Erilliset tiedostot ja kansiot

- Tiedostojen tarkan tiedostonmuodon lajittelu ja luokittelu
  - Väreinä sekä kuvakkeina

- Tiedosto/kansiopolun kopiointi leikepöydälle ja komentoriviin
  
- Tiedostojen poistaminen ja päällekirjoitus
- Piilotettujen tiedostojen hahmontaminen ja poisto

- Tiedostojen etsiminen

Historia
WinDirStat on vapaan lähdekoodin ohjelma Windows-käyttöjärjestelmille jolla voi analysoida ja visuaalisesti hahmontaa levyn käyttöä. Se julkaistiin vuonna 2003 ja sen viimeisin versio julkaistiin vuonna 2007 (1.1.2), mutta on vieläkin toimiva ja todella suuresti käytetty ohjelma.

WinDirStatin vanhempi versio vuodelta n. 2003


Lataaminen & asennus
WinDirStatia ei voi ladata ohjelman viralliselta sivustolta www.windirstat.net, mutta siellä on linkki 3:een eri sivustoon josta ohjelman voi ladata. Itse käytin sivustoa FossHub. WinDirStat on asennettava ohjelma, joten klikkaa vain ladattua .exe tiedostoa ja seuraa ohjeita. Ohjelman asennuspaikka ei pitäisi vaikuttaa toimivuuteen.

Käyttöliittymä
WinDirStat:in käyttöliittymän voi jakaa neljään eri ikkunaan. Alhaalla tiedostorakenteen hahmonnus (neliöinä), vasemmalla keskellä tiedostot resurssienhallinnan tyyliin, oikealla keskellä tietoa tiedostopäätteistä kuten sille annettu väri hahmonnuksessa. Ylhäällä taas kaikki perustoiminnot kuten muokkaa, apua, jne.

WinDirStat:in käyttöliittymä. Huomaa miten neliöt värjätty.


PassMark PeformanceTest 9.0
PerformanceTest on tietokoneen kokonaisvaltaisen tehon testaukseen käytettävä ohjelma. PerformanceTestillä voi testata periaatteessa kaikkia tietokoneen komponentteja ja niiden suorituskykyä eri tilanteissa. PerformanceTestillä voi testata muunmuassa:

- Grafiikkaa
  - 2D sekä 3D-suorituskykyä
  - Fontit ja kuvat
  - Vektorit
  - Windowsin käyttöliittymä

- Prosessori
  - Matematiikkatoimitukset
  - Fysiikka
  - Kompressio (esim. .zip tiedoston kompressionopeus)

- Käyttömuisti
  - Viive
  - Käytettävissä oleva muisti
  - Lukunopeus

- Muisti (kiintolevy ja SSD)
  - Muistin peräkkäinen (sequential) luku- ja kirjoitusnopeus
  - CD/DVD-aseman nopeus

- Verkko (vaatii kahta konetta jossa PerformanceTest asennettuna)

Historia
PerformanceTest on suositun Australialaisen Passmark Softwaren kehittämä tietokoneen kokonaisvaltaiseen suorituskykytestaamiseen käytettävä ohjelma. PerformanceTestin ensimmäiset versiot kehitettiin jo noin vuonna 1999, vuosi Passmark Softwaren perustamisesta. Passmark Softwaren kehittämät ohjelmat ovat erittäin suosittuja ja he myös ylläpitävät maailman suurinta prosessorivertaus sivustoa cpubenchmark.net, jolla käyttäjät voivat verrata yli 600.000 eri systeemiä ja 12.000 eri prosessoria.

Lataaminen & asennus
PerformanceTest ladataan PassMark Softwaren virallisilta sivuilta PerformanceTest-osiosta (https://www.passmark.com/products/pt.htm) asennuksessa ei ole mitään erikoista, klikkaat vain .exe tiedostoa ja seuraat näytölle ilmestyviä ohjeita.

Käyttöliittymä
PerformanceTestin käyttöliittymä on yksinkertainen ja helposti luettava. Jokainen testi on jaettu erikseen erivärisillä taustoilla vasemmalle ja niissä on kätevästi viimeisimmän testinkin tulokset laitettu numeroina.

PerformanceTest 9 aloitusnäyttö
Kokonaisvaltainen testi PerformanceTest 9:llä
 Kokonaisvaltainen testi aloitetaan painamalla "Run Bechmark" -näppäintä. Suosittelen laittamaan kaikki taustasovellukset pois päältä (selain jne.) ennen testin aloittamista, koska ne saattavat vaikuttaa testin tuloksien tarkkuuteen. Testin aloittamisen jälkeen ei tarvitse tehdä mitään koska ohjelma suorittaa testin automaattisesti. Näytölle saattaa tulla erilaista grafiikka, jotka kuuluvat testiin. Testin loputtua antaa oman verrannollisen pistemäärän tietokoneen eri komponenteille, esim. testistä koulun tietokone sai prosessorille 2009, 3D renderöinnille 66 ja 2D renderöinnille 325. Ohjelma myös kertoo sinulle kuinka korkealle tietokone sijoittuu maailmassa prosentteina (percentile) esim. jos sait sijoittavuusprosentiksi (passmark, ylin vihreä boksi ylhäällä kuvassa) "4th percentile", on koneesi 4% huonoimman joukossa. Testin loputtua sinun on myös mahdollista ladata testin tulokset PassMarkin palvelimelle josta pystyt myöhemminkin katsomaan tuloksia ja vertaamaan muihin tuloksiin.

Testin tulokset voivat jakaa verkkoon myöhemmin tutkittavaksi (kuva koulun tietokoneesta)
Yhteenveto
Tässä tekstissä käytiin läpi vain 4 tietokoneen diagnosointiin ja testaukseen käytettävää ohjelmaa. Samantapaisia ja muita samankäyttötarkoituksen omaavia ohjelmia on valtavasti, eli nämä ohjelmat ei välttämättä ole parhaita, mutta ne toimivat siinä missä pitää ja ne ovat ilmaisia (ainakin 30 päivää). Tässä tekstissä mainituilla ohjelmilla ei myöskään voi diagnosoida kaikkia koneen komponentteja, eikä PerformanceTest ole välttämättä tarkoitettu vikojen diagnosointiin vaan toimivan tietokoneen tehojen testaukseen, vaikkakin sitä kyllä voi siihen käyttää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Osanäyttötyö: 4G-modeemin ja reitittimen asetukset

 4G-modeemin ja reitittimen asetuksen Tässä osanäyttötyössä näytän miten optimoin, eli miten säädin asetuksia kotona olleessa LTE-modeemissa ja siihen yhdistetyssä Netgearin reitittimessä. Käytössä on Huawein E5186 3G ja LTE -modeemi, joka pystyy käyttämään kaikkia suomessa käytettäviä mobiiliverkkotaajuuksia (800, 900, 1800, 2100, 2600 ja jopa myöhemmin (2017) tulevaa 700MHz-taajuutta. Reitittimenä käytämme Netgear Nighthawk X6 R8000 -nimistä reititintä. Reititin on luokiteltu teoreettisesti AC3200-nopeudeksi eli siinä on kaksi 1300Mbps 5GHz-kaistaa, sekä yksi 800Mbps 2.4GHz kaista. Tästä nimitys AC3200 (1300+1300+800) eli "tri-band" (kolmi-kaista).    Huawei E5186 (ylhäällä) ja Netgear X6 R800 (alhaalla) Huawei E5186 Testasimme kaikkien operaattoreiden liittymiä kotiimme (DNA, Elisa ja Sonera) tulin siihen loppupäätökseen että Sonera oli meille paras, koska vaste-ajat ja kaistanleveydet olivat ehdottomasti parhaita ja tasaisimpia Soneralla. DNA:lla ja Elisalla

Komentorivin verkkokomennot

ipconfig ipconfig ( i nternet p rotocol config uration) on konsolisovellus joka näyttää kaikki TCP / IP verkon konfiguraatio arvot ja voi muuttaa mm. DHCP ja DNS asetuksia. ipconfigia ja siihen liittyviä komentoja kuten /release ja /renew käytetään yleensä verkon vianetsimisessä ja viallisen yhteyden korjaamisessa. Kaikki internetpalvelun tarjoajat eivät anna asiakkaiden käyttää ipconfig komentoja. ipconfig tulostus: ipconfig /all on "suurennettu" versio ipconfigista. /all tulostaa, kuten nimi sanoo, kaikki tiedossa olevat tiedot verkosta. Toisin kuin ipconfig, /all tulostaa lisäksi mm. myös DHCP:n (Dynamic Host Protocol,  verkkoprotokolla joka jakaa ip-osoitteita uusille verkkoon liittyville laitteille), DNS:n (Domain Name System, joka muuntaa verkko osoitteet IP-osoitteiksi) tiedot ja Physical Address (Fyysinen osoite tai MAC-osoite, yksilöi verkkosovittimen ethernet-verkossa. MAC-osoite on yleensä tehtaalla kirjoitettu laitteeseen mutta käyttäjä voi ohjelmallisesti

Osanäyttötyö: Mobiilireitittimen päivittäminen Multicast-päivitystyökalulla ja asetukset

Reitittimen päivitys Multicast-työkalulla Työssä päivitän kotona olevan E5186-mobiiliverkkoreitittimen käyttäen Multicast-päivitystyökalua. Syynä miksi päivitän tällä metodilla on se että jostain syystä reitittimen oma "Local Update" ei toimi, vaan aina keskeyttää päivityksen kesken kaiken. On myös periaatteessa parempi päivittää firmware tällä tavalla kun siirtyy "default" firmwaresta ISP:n firmwareen. 1. Firmware Ensimmäisenä minun täytyi löytää oikea firmware-tiedosto reitittimelleni. Etsin tätä erilaisilta foorumeilta, ja lopulta löysin linkin jossa löytyy kaikkien ISP:eiden firmwaret: https://mega.nz/#F!fUYB3LiQ!lS35ocsbiJy4aT7aXd-U-Q!7F4FWK7D Täältä ei välttämättä löydy kaikki uusimmat tiedostot, mutta tarkisten että ainakin tarvitsemani eli Telian firmwaret olivat uusimmat joita on. Etsimäni tiedosto on siis BV7R2C0update_21.316.01.00.07 - Telia - LATEST.gz.bin. 2. Multicast-päivitystyökalu Seuraavaksi täytyi ladata "Multicast upgrade tool