Siirry pääsisältöön

Osanäyttötyö: Windows HotSpot ja Wireshark

Windows-käyttöjärjstelmällä voi luoda HotSpotin, joka jakaa nykyisen yhteyden omana verkkonaan. Käytin työssäni halpaa 6 euron WLAN-adapteria, joka kykenee vain 2.4GHz taajuuteen, mutta onneksi puhelimeni toimii 2.4GHz taajuudella, jonka yhdistän jaettuun verkkoon, ja katson Wiresharkilla mitän TCP/IP paketti menee kun menen eri sivustoille.

Luominen ja yhdistäminen

Windowsista voi luoda HotSpotin ainakin kahdella eri tavalla. Ensimmäinen, ja yksinkertaisempi tapa eli painaa asetuksista "HotSpot" kohdassa "Luo" ei toiminut, joten tein sen komentolinjan kautta, jossa sitä kutsutaan "Hosted Network"

1. Avaa cmd.exe järjestelmänvalvojana

2. Näpyttele seuraavat komennot peräkkäin väleillä: netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=Oma_Nimi key=Oma_Salasana

3. Hosted networkin asetukset on nyt asetettu, enään pitään laittaa se päälle eli: netsh wlan start hosted network


4. Hosted network on nyt päällä mutta ei vielä jaa internet-yhteyttä ethernetin kautta. Jotta näin saadaan tehtyä menin: Windows + X josta "Verkkoyhteydet".

5. Verkkoyhteyksistä tuplaklikkaa "Ethernet" josta menin "Jakaminen" ja laitoin päälle "Salli muiden verkon käyttäjien muodostaa yhteys internetiin tietokoneen kautta", ja "Local Area Connection 3, joka on siis se hosted network eli hotspot.

6. Yhdistän puhelimeni verkkoon niinkuin normaalisti yhdistäisin Wi-Fi verkkoon.



Wireshark

Wireshark on ohjelma jolla voi tutkia tiettyjä verkon TCP/IP-paketteja. Tässä työssä yritän löytää tietyn verkkosivun paketit. Eli siis verkkosivulta tulevat paketit.

Osoitteita

Mm. näitä osoitteita näkyi WireSharkissa.

192.168.20.46 = Tietokoneen Ethernetin kautta tuleva IP - kaikki 192.168.20.xx alkuiset ovat sisäverkon liikennettä
80.239.229.251 = Telian eli Soneran IP, joka tarkoittaa että verkko Soneran.
172.217.18.142 = Googlen omistama IP, google.fi
31.13.72.12 = Facebook Irlannin IP? Koneessa ei ole edes asennettua facebookkia, enkä ole ikinä koneella facebookkiin yhdistänyt.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Komentorivin verkkokomennot

ipconfig ipconfig ( i nternet p rotocol config uration) on konsolisovellus joka näyttää kaikki TCP / IP verkon konfiguraatio arvot ja voi muuttaa mm. DHCP ja DNS asetuksia. ipconfigia ja siihen liittyviä komentoja kuten /release ja /renew käytetään yleensä verkon vianetsimisessä ja viallisen yhteyden korjaamisessa. Kaikki internetpalvelun tarjoajat eivät anna asiakkaiden käyttää ipconfig komentoja. ipconfig tulostus: ipconfig /all on "suurennettu" versio ipconfigista. /all tulostaa, kuten nimi sanoo, kaikki tiedossa olevat tiedot verkosta. Toisin kuin ipconfig, /all tulostaa lisäksi mm. myös DHCP:n (Dynamic Host Protocol,  verkkoprotokolla joka jakaa ip-osoitteita uusille verkkoon liittyville laitteille), DNS:n (Domain Name System, joka muuntaa verkko osoitteet IP-osoitteiksi) tiedot ja Physical Address (Fyysinen osoite tai MAC-osoite, yksilöi verkkosovittimen ethernet-verkossa. MAC-osoite on yleensä tehtaalla kirjoitettu laitteeseen mutta käyttäjä voi ohjelmallisesti ...

Osanäyttötyö: 4G-modeemin ja reitittimen asetukset

 4G-modeemin ja reitittimen asetuksen Tässä osanäyttötyössä näytän miten optimoin, eli miten säädin asetuksia kotona olleessa LTE-modeemissa ja siihen yhdistetyssä Netgearin reitittimessä. Käytössä on Huawein E5186 3G ja LTE -modeemi, joka pystyy käyttämään kaikkia suomessa käytettäviä mobiiliverkkotaajuuksia (800, 900, 1800, 2100, 2600 ja jopa myöhemmin (2017) tulevaa 700MHz-taajuutta. Reitittimenä käytämme Netgear Nighthawk X6 R8000 -nimistä reititintä. Reititin on luokiteltu teoreettisesti AC3200-nopeudeksi eli siinä on kaksi 1300Mbps 5GHz-kaistaa, sekä yksi 800Mbps 2.4GHz kaista. Tästä nimitys AC3200 (1300+1300+800) eli "tri-band" (kolmi-kaista).    Huawei E5186 (ylhäällä) ja Netgear X6 R800 (alhaalla) Huawei E5186 Testasimme kaikkien operaattoreiden liittymiä kotiimme (DNA, Elisa ja Sonera) tulin siihen loppupäätökseen että Sonera oli meille paras, koska vaste-ajat ja kaistanleveydet olivat ehdottomasti parhaita ja tasaisimpia Soneralla. DNA:lla ja Elis...

Osanäyttötyö: Matkapuhelinverkon toiminta, rakenne ja tukiaseman löytäminen

Matkapuhelinverkko   Yleistä Matkapuhelinverkko on tietoliikenneverkko jossa viimeinen "linkki" eli laite joka yhdistää käyttäjän laitteeseen on langaton. Mobiiliverkko koostuu soluista (cells), sekä tukiasemista (base station) joilla on oma oma lähetin/vastaanotin (transceiver, koostuu sekä lähettimestä että vastaanottimesta). Nämä solut ja tukiasemat yhdistetään koko maan kattavaksi verkoksi jolla pystytään lähettämään radioaalloilla langattomasti esim. ääntä ja dataa. Laaja matkapuhelinverkko mahdollistaa mm. suuremman kapasiteetin, pienemmän laitteen virrankulutuksen sekä paremman kattavuuden kuin yksittäiset, suuret lähettimet. Matkapuhelinverkkoon voidaan lisätä käytännössä rajattomasti soluja, jolloin yhteys voidaan saada käytännössä minne vain. Kaistan kapasiteettiakin voi nostaa jo valmiiksi rakennetuitta tukiasemilla periaatteessa rajattomasti koska ne niihin tuodaan yhteys kuidulla.   Matkapuhelinverkon teknologiat, standardit sekä taajuudet Standardit/tekno...