Siirry pääsisältöön

Osanäyttötyö: FTP-palvelimen käyttö Ticwatch 2-älykellolla

Älykellosovelluksen asentaminen ja käyttö

Oman älykelloni nimi on TicWatch 2, joka käyttää omaa Android Wear -pohjaista käyttöjärjestelmää nimeltä TicWear. TicWatch:illa on tästä hyvästä oma sovelluskauppa, joka on valitettavasti todella pieni ja sovelluksia löytyy vain muutama. Yksi näistä on sovelluksista on valmis FTP-palvelin suoraan älykelloosi ilman erikoisia asenteluja (olettaen että portteja ei tarvitse aukaista, omassa tapauksessani ei).

1. Latasin "Mobvoi Store" -sovelluksen Google Play kaupasta.
2. Siirryin "Tools" kohtaan Mobvoi Storessa, joka sijaitsee siis puhelimessa
Monvoi Store





















3. Paina "FTP" kuvakkeen kohdalla "Download" painiketta
FTP-palvelin älykelloon




















4. Odota latauksen edistymistä
5. Katsoin älykelloni sovelluslistasta "FTP" -sovelluksen ja laitoin sen päälle. Se laitetaan päälle vain painamalla ruutua, jolloin vihreä valo syttyy. Huomaa miten sovellus näyttää kaiken oleellisen kuten FTP-palvelimen IP-osoitteen (älykellon oma osoite), portit jne.
FTP-palvelin älykellossa




















Portin avaaminen

Jotta FTP-palvelin toimisi moitteettomasti, kannattaa avata sen käyttämä verkkoportti. Portin avaaminen ei usein ole pakollista mutta teen sen kuitenkin varmuuden vuoksi. Kotonani oli tekstin kirjoittamisen aikaan kaapelimodeemi/reititin, jonka perässä oli erillinen, tehokkaampi reititin. Kaapelimodeemi oli siltaavassa tilassa jolloin kaikki ominaisuudet kuten NAT ja DHCP olivat poissa päältä, ja se toimi käytännössä vain modeemina, ja kaikki liikenne menee suoraan sen lävitse WAN-portin kautta ilman esteitä.



Portin avaaminen Netgear-reitittimillä on helppoa. Täytyy ensin kirjautua reitittimen hallintapaneeliin käyttämällä reittimen IP-osoitetta (yleensä 192.168.1.1), jos et tiedä reitittimen IP-osoitetta voit käyttää komentolinjan ipconfig -komentoa. Default Gateway on reitittimen IP-osoite, laita tämä selaimesi osoitepalkkiin.

Hallintapaneeliin kirjautumisen jälkeen menin Advanced (yläpalkki) -> Advanced Setup -> Port Forwarding/Port Triggering.

"Service Name" kohtaan voit laittaa mitä vain, se ei vaikuta toimintaa. Itse laitoin vain "Ticwatch FTP"
"Protocol" on mitä verkkoprotokollia portin kautta kulkeva liikenne käyttää. Laitoin kummatkin TCP ja UDP, vaikka FTP:n pitäisi käyttää vain TCP-protokollaa.
"External Starting Port" ja "External Ending Port" näihin laitetaan FTP:n portti eli tässä tilanteessa 2222.
"Internal IP Address" tähän laitteen IP-osoite eli tässä tilanteessa 192.168.1.4.

Jos portti ei jostain syytä ollut ennen auki nyt se ainakin on.

FTP-asiakasohjelman asentaminen ja käyttö

FTP-palvelinsovelluksia, sekä palvelimia että asiakasohjelmia (client) on monenlaisia, mutta käytin tässä suosituinta sovellusta nimeltä FileZilla. FileZilla ladataan heidän omilta sivuiltaan.

1. Siirryin sivulle https://filezilla-project.org/
2. Painoin nappia etusivulla nimeltä "Download FileZilla Client", ei "Download FileZilla Server", koska itse FTP-palvelin on älykellossa, tarvitsemma ohjelman jolla yhdistää siihen.
FileZillan etusivu, muista ladata FileZilla Client

3. Paina asennustiedostoa 
4. Ensimmäisessa kohdassa asennus kysyy mitkä komponentit eli FileZillan osat haluat asentaa. Nämä sisältävät mm. uusia kieliä. Suosittelen asentamaan kaikki ellet tiedä mitä teet .


5. Seuraavaksi asennus kysyy asennuslokaatiota. Itse asensin FileZillan samalle SSD-levylle jolla oma Windows -asennus on.


















6. Kun asennus on valmis, paina FileZillan kuvaketta avataksesi ohjelma.
7. Katso älykellosta että FTP-palvelin on päällä ja laita älykellosovelluksen antamat tiedot FileZillan osoitekenttiin: IP-osoite Host-kenttään, Portti Port-kenttään, Username Username-kenttään ja Password Password-kenttään. Paina oikealla painiketta "quick connect". Tietokoneesi pitäisi nyt olla yhdistettynä FTP-palvelimeen, oletettuna että laitteet ovat samassa verkossa ja portit on auki (pitäisi olla ilman porttiohjaustakin)




Tiedostojen siirtäminen FTP-palvelimen kautta

1. Lataa haluttu tiedosto, itse otin vain työpöydältä jonkin äänitiedoston (tiedoston nimi "bensound-epic").
2. Siirrä tiedosto (drag) FileZillassa sille tarkoitettuun kansioon. Älykellossani on valmiiksi "Music" kansio jonne siirretään äänitiedostot, joten siirrän sen sinne. 


















3. Odota että FileZilla lopettaa tiedoston lataamisen palvelimen kautta kelloon. 
4. Tarkista onko tiedosto siirretty älykelloon.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Osanäyttötyö: 4G-modeemin ja reitittimen asetukset

 4G-modeemin ja reitittimen asetuksen Tässä osanäyttötyössä näytän miten optimoin, eli miten säädin asetuksia kotona olleessa LTE-modeemissa ja siihen yhdistetyssä Netgearin reitittimessä. Käytössä on Huawein E5186 3G ja LTE -modeemi, joka pystyy käyttämään kaikkia suomessa käytettäviä mobiiliverkkotaajuuksia (800, 900, 1800, 2100, 2600 ja jopa myöhemmin (2017) tulevaa 700MHz-taajuutta. Reitittimenä käytämme Netgear Nighthawk X6 R8000 -nimistä reititintä. Reititin on luokiteltu teoreettisesti AC3200-nopeudeksi eli siinä on kaksi 1300Mbps 5GHz-kaistaa, sekä yksi 800Mbps 2.4GHz kaista. Tästä nimitys AC3200 (1300+1300+800) eli "tri-band" (kolmi-kaista).    Huawei E5186 (ylhäällä) ja Netgear X6 R800 (alhaalla) Huawei E5186 Testasimme kaikkien operaattoreiden liittymiä kotiimme (DNA, Elisa ja Sonera) tulin siihen loppupäätökseen että Sonera oli meille paras, koska vaste-ajat ja kaistanleveydet olivat ehdottomasti parhaita ja tasaisimpia Soneralla. DNA:lla ja Elisalla

Komentorivin verkkokomennot

ipconfig ipconfig ( i nternet p rotocol config uration) on konsolisovellus joka näyttää kaikki TCP / IP verkon konfiguraatio arvot ja voi muuttaa mm. DHCP ja DNS asetuksia. ipconfigia ja siihen liittyviä komentoja kuten /release ja /renew käytetään yleensä verkon vianetsimisessä ja viallisen yhteyden korjaamisessa. Kaikki internetpalvelun tarjoajat eivät anna asiakkaiden käyttää ipconfig komentoja. ipconfig tulostus: ipconfig /all on "suurennettu" versio ipconfigista. /all tulostaa, kuten nimi sanoo, kaikki tiedossa olevat tiedot verkosta. Toisin kuin ipconfig, /all tulostaa lisäksi mm. myös DHCP:n (Dynamic Host Protocol,  verkkoprotokolla joka jakaa ip-osoitteita uusille verkkoon liittyville laitteille), DNS:n (Domain Name System, joka muuntaa verkko osoitteet IP-osoitteiksi) tiedot ja Physical Address (Fyysinen osoite tai MAC-osoite, yksilöi verkkosovittimen ethernet-verkossa. MAC-osoite on yleensä tehtaalla kirjoitettu laitteeseen mutta käyttäjä voi ohjelmallisesti

Osanäyttötyö: Mobiilireitittimen päivittäminen Multicast-päivitystyökalulla ja asetukset

Reitittimen päivitys Multicast-työkalulla Työssä päivitän kotona olevan E5186-mobiiliverkkoreitittimen käyttäen Multicast-päivitystyökalua. Syynä miksi päivitän tällä metodilla on se että jostain syystä reitittimen oma "Local Update" ei toimi, vaan aina keskeyttää päivityksen kesken kaiken. On myös periaatteessa parempi päivittää firmware tällä tavalla kun siirtyy "default" firmwaresta ISP:n firmwareen. 1. Firmware Ensimmäisenä minun täytyi löytää oikea firmware-tiedosto reitittimelleni. Etsin tätä erilaisilta foorumeilta, ja lopulta löysin linkin jossa löytyy kaikkien ISP:eiden firmwaret: https://mega.nz/#F!fUYB3LiQ!lS35ocsbiJy4aT7aXd-U-Q!7F4FWK7D Täältä ei välttämättä löydy kaikki uusimmat tiedostot, mutta tarkisten että ainakin tarvitsemani eli Telian firmwaret olivat uusimmat joita on. Etsimäni tiedosto on siis BV7R2C0update_21.316.01.00.07 - Telia - LATEST.gz.bin. 2. Multicast-päivitystyökalu Seuraavaksi täytyi ladata "Multicast upgrade tool