Siirry pääsisältöön

Osanäyttötyö: Dual Boot, Apache2 ja esimerkkiverkkosivu

Osanäyttötyö: Dual Boot, Apache2 ja esimerkki verkkosivu


Johdanto

Tässä osanäyttötyössä asennan Windows 10 ja Ubuntu MATE:n rinnakkain (Dual Boot), jonka jälkeen asennan ja konfiguroin apache2 verkkopalvelimen Ubuntuun ja teen yksinkertaisen verkkosivun.Työhön kuuluu myös levyn osiointi (partitiointi).




Käytetyt ohjelmistot

- Ubuntu MATE käyttöjärjestelmä
- Windows 10 käyttöjärjestelmä
- Rufus 2.10 ohjelma
- Apache2 verkkopalvelin
- Windowsin levynhallinta


Tietoa ja historiaa ohjelmista sekä käyttöjärjestelmistä

Ubuntu on käyttöjärjestelmä joka pohjautuu Linus Torvaldsin Linux-käyttöjärjestelmäpohjaan. Ubuntua levitetään ilmaiseksi avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmänä. Itse Ubuntun osuus Linux-pohjaisista työpöytäkäyttöjärjestelmistä on noin 51% (2016). Ubuntun tarkoitus on antaa ilmainen, avoimeen lähdekoodiin perustuva käyttöjärjestelmä ja ohjelmat vaihtoehtona Windowsille.


Ubuntun MATE:n käyttöliittymä
Ubuntu MATE on Ubuntuun ja siten Linuxiin perustuva käyttöjärjestelmä jonka
tarkoituksena on antaa kevyt, selkeä ja helposti asennettava avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä. Ubuntu MATE toimii erityisen hyvin heikoilla laitteistoilla.




Windows v1.01 käyttöliittymä vuodelta 1985
Windows on PC:lle tarkoitettu käyttöjärjestelmien perhe, joka julkaistiin alunperin 1985 Windows 1.0:n yhteydessä. Windowsin käyttöjärjestestelmät ovat maailman käytetyimpiä käyttöjärjestelmiä, valtaen työpöytäkäyttöjärjestelmä markkinoista noin 88%. Windows kehitettiin alunperin MS-DOSin käyttöliittymäksi, jolla pyrittiin helpottamaan IBM:än henkilökohtaisten tietokoneiden käyttöä. Microsoft tekikin paljon yhteistyötä IBM:än kanssa parantaen kilpailumahdollisuuksia Apple Macintosh-koneita vastaan.


Windows 10 on Microsoftin 29. heinäkuuta julkaisema käyttöjärjestelmä. Windows 10:n myötä Microsoft siirtyy ns. "Windows palveluna" muotoon tarkoittaen että Microsoft ei enää julkaise uutta käyttöjärjestelmää muutaman vuoden välein vaan päivittää Windows 10 uusilla ominaisuuksilla ajan mittaan. Tämän vuoksi Windows 10:nen on usein sanottu olevan "viimeinen windows". Windows 10:n ominaisuuksiin sisältyy mm. DirectX12 (ohjelmointirajapinta), uudistettu käyttöliittymä ja täysin uusi selain, Microsoft Edge, joka tehtiin korvaamaan Microsoft Internet Explorer.


Rufuksen käyttöliittymä
 Rufus on avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelma jota käytetään tyhjentämään USB-flashmuisti ja tehdä siitä tietokoneella käynnistettävä asennuslevy (asennusmedia). Rufus tukee USB-levykkeen alustamista erittäin monelle eri tiedostojärjestelmälle, myös harvinaisille UDF ja ReFS-tiedostojärjestelmille. Rufus tukee erittäin monta eri Linux-pohjaista käyttöjärjestelmää, mukaanlukien Ubuntu MATE.

 









Apache2 on maailman käytetyin HTTP-palvelin. Sitä käyttää 46% kaikista maailman verkkosivuista. Apache2 verkkopalvelimen ominaisuuksiin mm. gzip2 kompressio, joka auttaa verkkosivujen koon eli kuorma pienentämisessä, virtual hosting, joka antaa yhden apachen asennuksen käyttää monta verkkosivua ja tuki monelle eri ohjelmointikielille kuten Perl, Python, Tcl ja PhP. Apache toimii yleensä yhtenä ydinasennuksena johon voi ladata ja asentaa monia eri laajennuksia jotka parantavat ydinominaisuuksia, kuten ohjelmointikieliä.



Työn kulku 

1. Valmistelu
Valmisteluvaiheessa, eli ennen käyttöjärjestelmien asennuksen aloittamista, otin esille kaikki mahdollisesti tarvittavat työkalut ja ohjelmat. Windowsin asentamiseen tarvitsin asennuslevyn, joka oli saatavissa ilmaiseksi koulussa. Ubuntu MATEn asennukseen oli ladattava .iso levynnäköistiedosto, jonka "poltin" USB-flashmuistiin Rufus-ohjelman avulla. Etsin myös internetistä tarvittavat ohjeet verkkosivun tekemiseen ja apache2 asentamisen ohjeet (mitä en muista ulkoa).






 

1. Windows 10 asennus
Windows 10:n asennuksen alkuruutu
Windows 10:n asennus oli suhteellisen suoraviivainen. Laitoin tietokoneen pois päältä, työsin levykkeen sisään ja laitoin uudestaan päälle. Piti myös muistaa laittaa BIOS:in (Del-näppäimestä pääsee) käynnistystyökalusta levykeasema ensimmäiseksi, jotta kone käynnistäisi asennusohjelman joka on asennuslevyllä eikä esiasennettua käyttöjärjestelmää tietokoneella. Ennen asennuksen alkua myös alustin kaikki muut osioit ja itse pää-kiintolevyn.


Windowsin levynhallintaohjelma
2. Levyn osiointi Ubuntulle 
Windowsin asennettua piti osioida riittävä levytila Ubuntun asennukselle. Windowsissa on sisäänrakennettu työkalu levyn osiontia varten, nimeltä levynhallinta. Osioin Kiintolevyn 2 osaan, antamalla Windowsille 120Gt ja Ubuntulle 40Gt.  Kiintolevyn kokonaiskoko oli 160Gt.
Osiointi eli partitiointi on toimenpide jolla levy jaetaan kahteen tai useampaan osaan, jolloin ne näkyvät käyttöjärjestelmille eri levyinä. BIOS tukee yleensä maksimissaan 4 osiota.


3. Ubuntu MATE asennus
Ubuntun bootloader
Levyn osioinnin jälkeen olin valmis Ubuntu MATE:n asennukseen. Toimenpide aloitettiin laittamalla asennusmedia (Rufuksella alustettu levyn näköistiedosto) tietokoneen USB 2.0 asemaan ja menemällä BIOS:iin. BIOS:issa piti taas käyttää käynnistämistyökalua, laittamalla USB-muisti ensimmäiseksi jotta koneen käynnistäydyttyä se käynnistyisi suoraan Ubuntun asennusohjelmaan. Asennusohjelmassa pystyy helposti asentamaan Ubuntun Windowsin rinnalle, kunhan levy on osioitu (minkä tein aiemmin), koska siellä on erillinen valinta sille. Valintaa painamalla Ubuntu asentuu helposti ja hyvin itse.


Ubuntu MATE Terminal (pääte)

4. Apachen verkkopalvelimen asennus
Asensin apache:n Ubuntuun, koska se on kaikista päivitetyin ja toimii yleisesti parhaiten nimenomaan Ubuntulla. Normaalisti Ubuntulla apache asennetaan käyttäen Ubuntun pääteterminaalia, ja laittamalla sinne "asennuskoodit".

Apachen pääteasennus:
sudo apt-get update 
sudo apt-get install apache2

 

5. Esimerkki verkkosivun teko
Apachen verkkosivun teko tapahtuu käyttämällä jotain tekstinmuokkausohjelmaa (tekstiohjelmassa kannattaa olla HTML-tuki ja CSS tuki) itse käytin Ubuntu MATE:en sisäänrakennettua "Pluma Text Editor" -ohjelmaa. Itse pidän siitä koska siinä on suhteellisen hyvä HTML-tuki, ja se on erittäin kevyt ja niin sanottu "suoraan asiaan". Huomaa että apachen asennuskansio on suojattu joten apachen ydintiedostoon (index.html) tarvitsee järjestelmänvalvojan tason käyttöoikeudet (administrator rights). Järjestelmänvalvojan oikeudet tiedostolle sain painamalla oikeata hiiren näppäintä HTML-tiedostoon ja painamalla "open as administrator".


Yhteenveto ja verkkosivun lopputulos
Ylipäätään osanäyttö sujui moitteettomasti. Missään työn vaiheessa ei tullut suurempia, työtä pysäyttäviä tai pidentäviä vikoja. En oppinut työssä kovinkaan paljon mitään suurempia asioita koska suurin osa näistä vaiheista oli jo jossain vaiheessa tehty joskus. Mutta kyllä jotain uutta opin esimerkiksi eri käyttöjärjestelmistä etsiessä niistä tietoa ja niiden historiaa. En myöskään ole tehnyt partitiointia Windowsin levynhallinta-työkalulla tällä tavalla mitä tässä työssä tein. Alhaalla vielä HTML ja sen lopputulos.
 


Lähteet:

Wikipedia 2016.
https://en.wikipedia.org/wiki/Apache_HTTP_Server

Wikipedia 2016.
https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows

Wikipedia 2016.
 https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_10

Wikipedia 2016.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_(operating_system)

Wikipedia 2016.
https://en.wikipedia.org/wiki/Linux

Wikipedia 2016.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_MATE

Ubuntu MATE Team 2016.
https://ubuntu-mate.org/

Apache Foundation 2016.
https://httpd.apache.org/

DigitalOcean 2016.
https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-linux-apache-mysql-php-lamp-stack-on-ubuntu

Netmarketshare 2016.
https://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=10&qpcustomd=0

Rufus 2016.
https://rufus.akeo.ie

Kommentit

  1. Hyvältä näyttää. Lisää vaan tavaraa tänne, niin hyvä tulee.
    T: Väiski

    VastaaPoista
  2. Hyvä. Kiitos.
    T: Väiski

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Osanäyttötyö: 4G-modeemin ja reitittimen asetukset

 4G-modeemin ja reitittimen asetuksen Tässä osanäyttötyössä näytän miten optimoin, eli miten säädin asetuksia kotona olleessa LTE-modeemissa ja siihen yhdistetyssä Netgearin reitittimessä. Käytössä on Huawein E5186 3G ja LTE -modeemi, joka pystyy käyttämään kaikkia suomessa käytettäviä mobiiliverkkotaajuuksia (800, 900, 1800, 2100, 2600 ja jopa myöhemmin (2017) tulevaa 700MHz-taajuutta. Reitittimenä käytämme Netgear Nighthawk X6 R8000 -nimistä reititintä. Reititin on luokiteltu teoreettisesti AC3200-nopeudeksi eli siinä on kaksi 1300Mbps 5GHz-kaistaa, sekä yksi 800Mbps 2.4GHz kaista. Tästä nimitys AC3200 (1300+1300+800) eli "tri-band" (kolmi-kaista).    Huawei E5186 (ylhäällä) ja Netgear X6 R800 (alhaalla) Huawei E5186 Testasimme kaikkien operaattoreiden liittymiä kotiimme (DNA, Elisa ja Sonera) tulin siihen loppupäätökseen että Sonera oli meille paras, koska vaste-ajat ja kaistanleveydet olivat ehdottomasti parhaita ja tasaisimpia Soneralla. DNA:lla ja Elisalla

Komentorivin verkkokomennot

ipconfig ipconfig ( i nternet p rotocol config uration) on konsolisovellus joka näyttää kaikki TCP / IP verkon konfiguraatio arvot ja voi muuttaa mm. DHCP ja DNS asetuksia. ipconfigia ja siihen liittyviä komentoja kuten /release ja /renew käytetään yleensä verkon vianetsimisessä ja viallisen yhteyden korjaamisessa. Kaikki internetpalvelun tarjoajat eivät anna asiakkaiden käyttää ipconfig komentoja. ipconfig tulostus: ipconfig /all on "suurennettu" versio ipconfigista. /all tulostaa, kuten nimi sanoo, kaikki tiedossa olevat tiedot verkosta. Toisin kuin ipconfig, /all tulostaa lisäksi mm. myös DHCP:n (Dynamic Host Protocol,  verkkoprotokolla joka jakaa ip-osoitteita uusille verkkoon liittyville laitteille), DNS:n (Domain Name System, joka muuntaa verkko osoitteet IP-osoitteiksi) tiedot ja Physical Address (Fyysinen osoite tai MAC-osoite, yksilöi verkkosovittimen ethernet-verkossa. MAC-osoite on yleensä tehtaalla kirjoitettu laitteeseen mutta käyttäjä voi ohjelmallisesti

Osanäyttötyö: Mobiilireitittimen päivittäminen Multicast-päivitystyökalulla ja asetukset

Reitittimen päivitys Multicast-työkalulla Työssä päivitän kotona olevan E5186-mobiiliverkkoreitittimen käyttäen Multicast-päivitystyökalua. Syynä miksi päivitän tällä metodilla on se että jostain syystä reitittimen oma "Local Update" ei toimi, vaan aina keskeyttää päivityksen kesken kaiken. On myös periaatteessa parempi päivittää firmware tällä tavalla kun siirtyy "default" firmwaresta ISP:n firmwareen. 1. Firmware Ensimmäisenä minun täytyi löytää oikea firmware-tiedosto reitittimelleni. Etsin tätä erilaisilta foorumeilta, ja lopulta löysin linkin jossa löytyy kaikkien ISP:eiden firmwaret: https://mega.nz/#F!fUYB3LiQ!lS35ocsbiJy4aT7aXd-U-Q!7F4FWK7D Täältä ei välttämättä löydy kaikki uusimmat tiedostot, mutta tarkisten että ainakin tarvitsemani eli Telian firmwaret olivat uusimmat joita on. Etsimäni tiedosto on siis BV7R2C0update_21.316.01.00.07 - Telia - LATEST.gz.bin. 2. Multicast-päivitystyökalu Seuraavaksi täytyi ladata "Multicast upgrade tool